Home VestiIT i nauka Huawei gradi baznu infrastrukturu širokopojasnog interneta u Srbiji

Huawei gradi baznu infrastrukturu širokopojasnog interneta u Srbiji

by bifadmin

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je ju;eda je plan da Srbija svakom građaninu obezbedi pristup internetu brzine 30 megabita po sekundi, a za najmanje 50% domaćinstava brzine 100 megabita po sekundi.

Ljajić je, nakon potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu na razvoju nacionalne širokopojasne mreže između Vlade Srbije i kineske kompanije Huawei, istakao da je to prilično ambiciozan cilj, ali i ostvarljiv, pod pretpostavkom da pre svega obezbedimo odgovarajuću baznu infrastrukturu.

On je naveo da je vrednost projekta izgradnje bazne infrastrukture širokopojasnog interneta između 800 mil EUR i 1 mlrd EUR, pri čemu se najveći deo troškova odnosi na izgradnju u ruralnim područjima.

Prema njegovim rečima, a kako prenosi sajt Vlade Srbije, Vlada vidi kompaniju Huawei kao najznačajnijeg partnera i spremna je da razgovara o različitim modelima učešća te kompanije.

Potpredsednik Vlade je istakao da je, početkom 20. veka, izgradnja autoputeva bila osnov za brzi razvoj ekonomije, trgovine i privrede, dok je u ovom veku to izgradnja infrastrukture u oblasti telekomunikacija.

Generalni direktor kompanije Huawei Jack Wei podsetio je na to da je ta kompanija prisutna u Srbiji već deset godina i da pomaže gradovima da unaprede svoje upravljanje, uključujući sistematski umreženu logistiku.

„Danas imamo čast da potpišemo sporazum o strateškom partnerstvu na razvoju nacionalne širokopojasne mreže, što će biti infrastrukturni temelj sveobuhvatne informacione i komunikacione tehnologije, modernizacije i digitalne transformacije, što će uticati na ekonomski i društveni razvoj Srbije“, rekao je Wei.

Kompanija Huawei spremna je da preko tehnologije, poput širokopojasne mreže, poveže sve procese i sisteme putem senzora jednom platformom, kao i da nastoji da ujedini najbolje globalne prakse i stručne ekspertize lokalnih partnera i tako pospeši razvoj u Srbiji, naveo je on.

Pročitajte i ovo...