Home VestiIT i nauka Obeležen Telenor Dan devojčica

Obeležen Telenor Dan devojčica

by bifadmin

Finale takmičenja „Uhvati ideju”, koje je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije uz podršku Telenor fondacije, dobilo je svoje pobednice. Takmičenje je održano povodom obeležavanja međunarodnog Dana devojčica u IKT-u, s ciljem da se devojčice osnaže prilikom odabira budućih profesija, kao i da se podstakne rukovođenje ličnim interesovanjima i talentima pri razmišljanju o profesionalnoj orijentaciji.

„Stvaranje jednakih mogućnosti za sve jeste osnova našeg poslovanja, prvenstveno obezbeđivanjem pristupa internetu, korišćenjem prednosti modernih tehnologija i podsticanjem preduzetništva. Verujemo da industrija informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji ima potencijal da privuče još više mladih kadrova, i da putem ovakvih inicijativa, kao što je Dan devojčica u IKT-u, možemo da podstaknemo devojke da se opredele za rad u telekomunikacijama. Ponosni smo na činjenicu da u Telenoru više od polovine zaposlenih čine žene, dok je na rukovodećim pozicijama 47 odsto žena”, rekla je Marija Vujanić, direktora Komunikacija i održivog razvoja u Telenoru.

Finalistkinje takmičenja obišle su Telenor, razgovarale sa ženama koje su na rukovodećim pozicijama u ovoj kompaniji i u okviru radionice vežbale kako da što uspešnije prezentuju svoje ideje.

„Ovogodišnji Telenor Dan devojčica protekao je u znaku podsticaja devojčica na kreativno, timsko razmišljanje i izražavanje putem njima bliskih veb-tehnologija, kao i prezentacije preduzetničkih ideja. Pristigli radovi su nas sve oduševili i nije bilo lako odabrati pobednički tim”, izjavila je Olivera Popović, potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Nakon prezentovanja svojih ideja i tutorijala, žiri je odabrao pobednice i uručene su vredne nagrade. Prvo mesto osvojile su učenice Osnovne škole „Đura Jakšić“ iz Beograda. One su Neda Kovačević, Maša Jović i Tijana Petrović i Telenor fondacija ih je nagradila pametnim telefonima.

Međunarodni dan devojčica tradicionalno je obeležen druženjem između više od 1.000 devojčica završnih razreda iz 60 osnovnih škola širom Srbije i uspešnih žena u više od 70 kompanija. Projekat realizuju: Udruženje poslovnih žena Srbije, Telenor Fondacija, Schneider Electric DOO, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ kroz dva projekta: Podsticanje zapošljavanja mladih (YEP) i Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji (VET), Kancelarija za mlade, Centar Inventiva, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i SME Week.

Pročitajte i ovo...