Home VestiEkonomija Stada i Hemofarm u vlasništvu investicionih fondova

Stada i Hemofarm u vlasništvu investicionih fondova

by bifadmin

Nemačka Stada i Hemofarm kao njen važan deo, nalaze se na pragu novog poglavlja u razvoju, a posle odluke upravnog i nadzornog odbora Stada-e da prihvate ponudu dva velika investiciona fonda Bain Capital-a i Cinven-a o preuzimaju akcija, vrednu 5,318 milijardi evra.

„Ovo je najsnažniji investicioni ugovor koji je ikada ispregovaran u Nemačkoj“, istakao je generalni direktor i predsednik upravnog odbora Stada grupe dr Matijas Videnfels (Matthias Wiedenfels), tokom svog obraćanja zaposlenima u sedištu Hemofarma u Vršcu.

Izlažući viziju daljeg rasta i razvoja kompanije, on je naglasio i da je navedena ponuda ojačana dodatnim ugovorom koji garantuje dalji razvoj i svih ključnih poslovnih jedinica Stada-e, među kojima je i Hemofarm kao najveći proizvođač i izvoznik lekova u Srbiji i regionu.

Tokom razgovora je naglašeno i da su Bain Capital i Cinven investicioni fondovi sa višedecenijskim svetskim ugledom, pre svega u domenu zdravstvenog sistema i farmacije, kao i da su svojim dosadašnjim investicijama uvek doprinosili daljem razvoju kompanija u koje su ulagali. „Sa njima delimo uverenje o značaju razvoja generičke industrije lekova, te želju za daljim rastom i brigu o ljudima“, zaključio je generalni direktor Stada grupe, Matijas Videnfels.

Neposredni razgovor dr Videnfelsa sa zaposlenima mogli su posredstvom video linka uživo da prate i zaposleni u svim Hemofarmovim fabrikama i predstavništvima u jugoistočnoj Evropi.

Generalni direktor Hemofarma i potpredsednik Stada grupe za jugoistočnu Evropu dr Ronald Zeliger (Seeliger) naglasio je da se Hemofarm u sličnoj situaciji našao i pre deset godina kada je obavljena akvizicija od strane Stada grupe. „Ta investicija vredna više stotina miliona evra predstavljala je spoj efikasnosti nemačkog poslovanja sa znanjem i posvećenosti ljudi Hemofarma i taj je spoj uzdigao Hemofarm do nivoa regionalnog lidera u proizvodnji i izvozu lekova.“

Zeliger je podsetio da Hemofarm danas izvozi u 38 zemalja, ima više od 3.000 zaposlenih i moderne fabrike, usklađene sa najvišim međunarodnim farmaceutskim standardima, koje se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Pročitajte i ovo...