Home VestiEkonomija U Srbiji 42 radnika staradala na radnom mestu tokom 2016. godine

U Srbiji 42 radnika staradala na radnom mestu tokom 2016. godine

by bifadmin

Savez samostalnih sindikata Srbije upozorio je da se veliki broj poslodavaca prema bezbednosti i zdravlju na radu odnosi neodgovorno.

Kako su saopštili, prošle godine 42 radnika u Srbiji stradala su na radnim mestima.

– Neodgovoran odnos poslodavaca ogleda se kroz neprijavljivanje radnika, neosposobljavanje za bezbedne uslove rada, neopremanje sredstvima i opremom za ličnu zaštitu i neomogućavanje redovnih sistematskih pregleda – saopštio je taj sindikat, povodom Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu 28. aprila.

Istaknuto je da svaki radnik ima pravo na zdravu i bezbednu radnu okolinu i da “niko ne bi trebalo da ima dilemu šta mu je najvažnije, jer su život i zdravlje iznad svega”.

– Sigurni i zdravi uslovi rada tokom celog radnog veka su dobri za sve – radnika, biznis i društvo u celini. U Srbiji se, međutim, decenijama toleriše nemaran odnos, ne samo prema bezbednosti na radu, već prema ukupnoj sigurnosti i zdravlju ljudi – ocenio je Samostalni sindikat.

Dodaje se da su najugroženiji radnici u građevinarstvu, rudarstvu i prerađivačkoj industriji, kao i mladi i radnici u malim i srednjim preduzećima koji rade rizične poslove, bez neophodne obuke i ne traže zaštitu sindikata.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...