Home VestiEkonomija Uticaj Agrokora na ekonomije zemalja bivše Jugoslavije

Uticaj Agrokora na ekonomije zemalja bivše Jugoslavije

by bifadmin

Medijska atmosfera u Hrvatskoj oko Agrokora poslednjih nekoliko dana prilično liči na atmosferu u Konzumovim prodavnicama u periodu eskalacije krize: sve se čini normalnim, ali osećaju se posebna tenzija i neizvesnost. Ponešto praznih polica, radnice sa izraženijim grčem u licu nego inače, a poneki “duhoviti” kupac tu i tamo nešto dobaci oko Todorića da razbije tenziju, ali je samo naglasi i uglavnom promaši “ceo fudbal”, otprilike kao Mostovi dežurni moralisti.

Odobrena je nova kreditna linija, osigurana zakonskim amandmanom prvenstva naplate u slučaju stečaja, isplaćene su zarade radnicima, polako rastu akcije Leda i Agrokora, postignuti su preliminarni dogovori sa najugroženijim dobavljačima… No, svima je jasno da je po sredi stabilizacija kratkog veka i da se priprema teren za ozbiljno restrukturiranje, a da vladin poverenik Ante Ramljak pre funkcioniše kao poluga kriznog premošćavanja lokalnih izbora. Dovoljno je samo se prisetiti njegovog odgovora na inauguralnoj pres konferenciji. Na novinarski upit: “a što kad se jave strani bondholderi (vlasnici obveznica Agrokora i najveći poverenici, op.a.)?”, Ramljak je slegao ramenima i odgovorio otprilike: nemam pojma.

No, dok obveznice ne dođu na naplatu ili dok njihovi vlasnici preventivno ne reaguju, javile su se vlasti iz “ostalih republika”. U Beogradu je upriličen sastanak pod vođstvom srpskog premijera i budućeg predsednika Aleksandra Vučića, na kojem su, uz kolege iz vlade, prisustvovali i ministri ekonomije i trgovine iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Na sastanku na kojem ništa nije zaključeno raspravljalo se o učincima sudbine Agrokora na njihove nacionalne ekonomije: lokalne dobavljače i radna mesta. Poručeno je, valjda hrvatskim vlastima, da će pratiti zbivanja i da neće dopustiti, barem Vučić, da se restrukturiranje Agrokora odvija preko leđa domaćih kompanija. Drugim rečima, brine ih nacionalno prvenstvo u naplati potraživanja. Već su se i pre sastanka pojavljivale vesti o sprečavanju odliva novca u svrhu restrukturiranja Agrokora.

Vrlo brzo je stigao odgovor iz hrvatske vlade. I ministarka ekonomije Martina Dalić i premijer Andrej Plenković poručili su, manirom profesora na konsultacijama s nestašnim studentom, kako se nadaju da će se poštovati pravo vlasništva i da Agrokor uspešno podmiruje svoje obaveze u svim navedenim državama. Kao da gledamo uprizorenje raspada Jugoslavije u loše skrojenom pozorišnom komadu, a didaskalije s pravilima tržišne utakmice su politička enigma za sve one koji žele da budu reditelji: šta je bilo pre – vlasništvo ili nacionalna ekonomija? Ako se dobro sećamo pravila žanra, u zadnjem činu dolaze bondholderi i ne pitaju.

 
Izvor: Bilten

Pročitajte i ovo...