Home VestiEkonomija Zašto funta raste?

Zašto funta raste?

by bifadmin

Svedoci smo velikog skoka funte povodom vesti da je britanska premijerka Tereza Mej raspisala vanredne parlamentarne izbore za 8. jun. Šta je to što izaziva skok funte? Svoj komentar daje direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u danskoj Sakso banci, Džon Hardi.

Mislim da je to nekoliko stvari, a jedna od njih je jednostavno kupovina raznih finansijskih sredstava radi zatvaranja prodaje. Desilo se da imamo dramatičnu vest, a kada imate takvu novu vest na tržištu, koje je veoma spekulativno, u kratkim pozicijama na funti, prvi instinkt je da se pokrije pozicija procenom situacije. Mislim da upravo veći deo njih kupuje razna finansijska sredstava radi zatvaranja prodaje. Takođe smo napredovali u brojnim veoma ključnim tehničkim nivoima, posebno kada je reč o kursu GBPUSD.

Nedavno smo imali maksimum nešto iznad 1,26, a takođe je prosek za poslednjih 200 dana tu negde. I kao što postoje ovi nivoi skroz blizu 1,28, što je bio prethodni nizak nivo odmah nakon glasanja o Bregzitu u junu prošle godine. Očigledno je da dosta stop naloga pogoršava kretanje a mislim da tome malo doprinosi i slaba likvidnost, jer čekamo na prvi krug francuskih predsedničkih izbora. Iako je ovo veoma impresivan napredak, mislim da su veći deo toga jednostavno pokrenuli ovi nalozi kao i slaba likvidnost. To šta će se desiti sledeće nedelje posle prvog kruga francuskih izbora je mislim veoma važno.

Kada je reč o kursu EURGBP, koliko još poverenja tržište ima u sterling, videćemo kada budemo videli kako tržište gleda na evro.

Između 83,50 do 83,00 je ogroman nivo. Gledajući u grafikon, to je oblast u vidu glave i ramena koja se pojavila posle glasanja o Bregzitu. Postoji veliki fokus na tom nivou, kao i da li će se nivo od 1,28 održati. Kod kursa GBPUSD, ja bih rekao da bi se kod obrnutog trenda cena mogla držati i na 1,27.

Šta je nadalje politička perspektiva? Mislim da će na mnogo pitanja morati da se odgovori u periodu oko ovih junskih izbora, ali je jasno da premijerka Mej ovo vidi kao priliku da dobije bolji mandat na domaćem nivou kao pravi lider stranke koji je narodski izabran, nego neko ko je jednostavno preuzeo vlast posle odstupanja Kamerona. Kao što je i možda to proširenje mandata korak ka kredibilitetu i pregovorima sa kolegama iz EU o Bregzitu. To će takođe biti ključna stvar, kao i da li se njihov stav uopšte menja. To ne mora da znači, ali navodi na ideju i razlog zbog čega je funta jača, jer bi to moglo da znači lakši Bregzit, manji rizik od takozvanog scenarija „teškog Bregzita“ po kome Velika Britanija ljutito napušta EU i mora da krene svojim putem uz veći rizik od raspada britanskih preduzeća kao i da se druge velike banke, na primer, presele na kontinent.

Moramo ovaj skok vrednosti da posmatramo realno. Mislim da je on malo preteran na kratak rok zbog uslova slabe likvidnosti i zbog toga što ključni test neće doći do početka sledeće nedelje.

Pročitajte i ovo...