Home VestiEkonomija B&F Reč nedelje: Mraz

B&F Reč nedelje: Mraz

by bifadmin

Srbija već godinama ne ostvaruje prinose i prihode od poljoprivrede kao pre nekoliko decenija, što zbog godina „koje su pojeli skakavci“ i tokom kojih nije doneta neophodna reformska politika, što zbog katastrofalnih rezultata tranzicije, koja je dovršila ono što skakavci nisu. Kao da sve to nije dovoljno, već domaći poljoprivrednici svake sezone sa strepnjom gledaju u nebo, i mole se da ih mimoiđu poplave, suše ili jaki mrazevi. Kao što je sada sada slučaj.

Procenjuje se da je pre nekoliko nedelja šteta naneta na 50% zasada jagodičasto-bobičastog voća u zapadnoj Srbiji, a 15 odsto ukupno zasađenog voća je propalo.

Mraz

Samo rod malina i kupina, po kojima smo poznati u svetu, ove godine biće manji između 30 i 50 odsto. Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović napomenuo je da država neće obeštetiti proizvođače, ali da učestvuje u nadoknadi štete od ranog mraza sa 40 odsto premije osiguranja. Samo 10,5 obradivih površina u zemlji obuhvaćeno je osiguranjima, rekao je Nedimović.

Mraz 2
U okolini Blaca uništeno je čak 80 odsto roda šljive, što do sada nije zabeleženo u ovom kraju, gde se pretežno živi od poljoprivredne proizvodnje na čak 2.170 poljoprivrednih gazdinstava. Kako kažu meštani, za njih je ova godina već gotova i sad slede samo nepotrebni izdaci.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...