Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Pad proizvodnje struje

B&F reč nedelje: Pad proizvodnje struje

by bifadmin

U poslednjih nekoliko nedelja konstantno se piše o padu proizvodnje struje i negativnom uticaju pogoršanog poslovanja EPS-a na BDP zemlje. Prema prvim statistikama pad u sektoru snabdevanja strujom, gasom i parom na kraju marta 2017. godine u odnosu na isti mesec prošle godine, iznosio je 22,9 odsto. Posle ove objave ta brojka je revidirana, pa je pad na kraju iznosio 14,5 odsto.

No, to opet nije mnogo poboljšalo situaciju. Ispostavilo se da je Srbija šest meseci bez prestanka uvozila struju, a kao opravdanje za loše poslovanje EPS-a ministar finansija Dušan Vujović naveo je loše vreme i neke “promene koje su se dogodile”.

No, Danko Brčerević iz Fiskalnog saveta, kao i mnogi drugi analitičari, smatra da najveći problem nije bio u vremenskim uslovima već unutar kompanije: “Hladan talas ne može da bude opravdanje za pad proizvodnje, jer tada je potrošnja struje veća. A kada je veća potrošnja trebalo bi i proizvodnja da bude veća. EPS sada treba da otvori karte i javno kaže šta se desilo. Jer, nije reč o bilo kom preduzeću, već o najvećoj srpskoj kompaniji koja je u državnom vlasništvu i mora da odgovara za svoje poslovanje vlasnicima, odnosno građanima”.

 

Pad proizvodnje struje 2

 

Pojedini mediji pišu da je problem potekao iz Kolubare zbog poteškoća pri kopanju uglja. Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić nedavno je rekao da će energetska stabilnost u Srbiji biti apsolutno održana i da Kolubara sada proizvodi dovoljno uglja, priznavši da je u prvom kvartalu 2017. proizvodnja ovog energenta bila za oko 6,5 odsto manja od očekivane zbog “nepredviđenih problema“.

EPS, koji je očigledno u javnosti nepoznatim problemima, zajedno sa Elektromrežama Srbije dobiće državne garancije za kredite Nemačke razvojne banke (KfW), koje će, prema rečima ministra finansija vraćati ta dva preduzeća a ne građani (što se suviše puta do sada događalo). Zajam EPS-u bi trebalo da iznosi 45 miliona evra namenjenih projektu „Modernizacija sistema za otpepeljavanje TE Nikola Tesla A“.

Prilikom parlamentarne diskusije o garancijama za zajmove mogle su se čuti brojne kritike lošeg rukovođenja EPS-om a, kao i uvek kada se povede ova diskusija u javnosti, odgovorni su i ovaj put Elektroprivredu branili argumentom o socijalnoj ceni struje. Tako je ministar rudarstva i energetike objavio da se iz budžeta izdvaja 1o miliona evra za besplatne kilovate i besplatne kubne metre gasa za socijalno ugrožene kupce, kojih je prema njegovim rečima 60.000. Pitanje koje se samo nameće je da li smo prošle godine imali manje siromašnih i bolje vreme pa je EPS zato bolje poslovao, ili ovo ipak nisu glavni faktori usporavanja proizvodnje električne energije i lošeg poslovanja ove kompanije.

 

realtime_logo
Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...