Home VestiEkonomija Da li je pad cene nafte nakon sastanka OPEC-a privremen?

Da li je pad cene nafte nakon sastanka OPEC-a privremen?

by bifadmin

Pre nekoliko dana održan je redoviti sastanak predstavnika zemalja OPEC-a na kojem se odlučivalo o aktivnostima ove organizacije. S obzirom na velike promene cene nafte poslednjih godina, učesnici na energetskim i finansijskim tržištima s nestrpljenjem su čekali sastanak i odmah su burno reagovali po objavi donesenih odluka.

Između ostalog, odlučeno je da će kartel produžiti period u kojem će proizvoditi 1,8 miliona barela nafte manje od kapaciteta, a restrikcije će trajati minimalno do početka 2018. godine. Rusija, koja nije članica OPEC-a, ali je veliki proizvođač nafte, takođe će učestvovati u restrikcijama. Odmah nakon objave ove vesti cena nafte je neočekivano pala te je pri zatvaranju finansijskih tržišta u četvrtak barel BRENT nafte na platformama Admiral Markets-a koštao 51,14$, što je čak 6% ispod najviše cene toga dana.

Razlog pada cene je očekivanje velikog broja učesnika na finansijskim tržištima da će doći do većih restrikcija proizvodnje, na koje se OPEC ovog puta ipak nije odlučio. Ministar energetike Saudijske Arabije, Khalid al-Falih, izjavio je da se na sastanku raspravljalo o dužem periodu restrikcija, ali je ipak zaključeno da je produžetak u trajanju od 9 meseci optimalan. Takođe je izjavio da smatra kako je pad cene privremen i da očekuje oporavak, jer bi globalne zalihe nafte trebalo da počnu brže da padaju u trećem kvartalu ove godine.

Neformalni cilj OPEC-a je smanjiti globalne zalihe nafte koje trenutno iznose 3 milijarde barela na petogodišnji prosek od 2,7 milijardi barela, što bi trebalo da dovede do rasta cene. Rast cene je u interesu svim zemljama koje su izvoznice nafte, a trenutno je možda najvažniji Saudijskoj Arabiji i Rusiji. Naime, u Rusiji se naredne godine održavaju predsednički izbori, što znači da će Putin verovatno hteti da pokrene mnoge infrastrukturne projekte kako to inače biva pred izbore, a za to mu je potreban novac.

Budući da se 70-80% ruskog proračuna zasniva na prihodima od nafte i gasa, nije teško zaključiti da je Putinu u interesu rast cene crnog zlata. Saudijska Arabija naredne godine planira delomično da privatizuje državnu naftnu kompaniju Aramco, a cene po kojoj će privatnim investitorima prodati akcije, najvećim delom će se zasnivati na prihodima i profitu kompanije, koji zavise o ceni nafte. Zbog toga, Saudijci takođe imaju motiv da preduzmi sve što se mogu kako bi postigli rast cene nafte na globalnom tržištu.

Na osnovu svega navedenog, analitičari Admiral Markets-a smatraju da će cena nafte u bliskoj budućnosti rasti. Do kraja godine, cena BRENT nafte sa sadašnjih 52,00$ lako bi mogla, barem na kratko, porasti na 60,00 ili čak 65,00$ po barelu, što je porast od 15-25% u odnosu na sadašnju cenu.

Pročitajte i ovo...