Home VestiEkonomija Devizne rezerve na kraju aprila 9.409,4 miliona evra

Devizne rezerve na kraju aprila 9.409,4 miliona evra

by bifadmin

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju aprila iznosile 9.409,4 miliona evra, saopštila je danas Centralna banka.

Time je obezbedjena „visoka pokrivenost novčane mase M1 od 200 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, odnosno dvostruko više od standarda kojim se utvrdjuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navela je NBS.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 7.721,0 milion evra, dodaje se u saopštenju.

Bruto devizne rezerve u aprilu smanjene su za 321,0 milion evra, a neto devizne rezerve za 310,0 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Smanjenje deviznih rezervi u aprilu je u celini rezultat neto razduženja države po osnovu kredita (332,5 miliona evra), odnosno redovnog servisiranja obaveza Srbije prema inokreditorima.

Prilivi u devizne rezerve po osnovu prodaje deviznih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 104,4 miliona evra bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu svih ostalih faktora u ukupnom iznosu od 92,9 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 457,6 miliona evra i bio je za 28,5 miliona veći nego u prethodnom mesecu.

U prva četiri meseca ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.571 milion evra, dodala NBS.

U aprilu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,6 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 40 miliona evra u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...