Home Promo Dodeljene stipendije i grantovi u okviru programa „Pokreni se za nauku“

Dodeljene stipendije i grantovi u okviru programa „Pokreni se za nauku“

by bifadmin

U okviru nacionalnog projekta „Pokreni se za nauku“ koji drugu godinu za redom sprovodi Centar za razvoj liderstva, uz podršku kompanije Filip Moris, u Centru za promociju nauke uručeno je osam stipendija i grantova u vrednosti od po 600 hiljada dinara mladim naučnicima i naučnicama za fundamentalna naučna istraživanja i projekte u oblastima obnovljivih izvora energije, očuvanja životne sredine i socio-ekonomske održivosti.

Ideja ovogodišnjeg programa Konkursa je promocija principa održivog razvoja u skladu sa Agendom Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine. Srbija kao zemlja potpisnica Agende preuzela je obaveze da između ostalog poveća udeo obnovljivih izvora energije i efikasnost potrošnje resursa u različitim sektorima, a program „Pokreni se za nauku“ pruža podršku mladim naučnicima i naučnicama da se posvete istraživanjima i projektima u ovim oblastima.

U jakoj konkurenciji od 87 izvrsnih pojedinaca i timova koji su aplicirali za stipendiju programa „Pokreni se za nauku“, u ovom ciklusu programa odabrano je osam dobitnika. Kriterijumi prilikom odabira bile su reference kandidata, njihov dosadašnji naučno-istraživački rad i kvalitet predloga naučnog istraživanja. Stručnu komisiju koja je odlučivala o ovogodišnjim dobitnicima činili su: prof. dr Dejan Erić, sa Instituta ekonomskih nauka i Beogradske bankarske akademije, prof. dr Gordana Dragović Lukić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu – odsek za farmakologiju i toksikologiju, prof. dr Aleksandar Jovović, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu i član Akademskog odbora čovek i životna sredina pri SANU i gospodin Milorad Bjeletić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole.

Program „Pokreni se za nauku“ kreiran je sa željom da mlade, talentovane i perspektivne naučnice i naučnike u Srbiji podstakne na samostalnost u naučno-istraživačkom radu i motiviše da naučnu karijeru ostvaruju u svojoj zemlji. „U Srbiji ima puno talentovanih mladih naučnika i želimo da im pomognemo ne samo da promovišu principe održivosti kroz svoja naučna istraživanja već da njihovom primenom doprinesu razvoju društva u našoj zemlji“, istakla je Jelena Preradović Stevanović iz Filip Morisa, kompanije koja je i sama do sada uložila preko 3 milijarde dolara u naučna istraživanja i zapošljava preko 400 svetski priznatih naučnika iz raznih disciplina u cilju razvoja potencijalno manje štetnih proizvoda.

Pročitajte i ovo...