Home VestiEkonomija Jesu li francuski izbori tačka preokreta za valutno tržište?

Jesu li francuski izbori tačka preokreta za valutno tržište?

by bifadmin

Kao što je bilo očekivano, Emmanuel Macron je u drugom krugu predsedničkih izbora osvojio 66% glasova i postao novi francuski predsednik. Budući da se radilo o potencijalo najrizičnijem političkom događaju u Evropi ove godine, finansijska tržišta su s olakšanjem reagovala na rezultat prvog kruga i ankete koje su izlazile pred drugi krug izbora. Naime, Macronu je u drugom krugu protivnica bila Marine Le Pen, koja je otvoreno zagovarala referendum o napuštanju EU i uvođenje vlastite valute. Osvojila je samo 34% glasova, što znači da se talas političkog populizma možda smiruje.

Odmah na otvaranju finansijskih tržišta u nedelju uveče, došlo je do blagog jačanja evra, no do sada se kurs vratio na nivo na kojem je bio u petak. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Markets-a, jedan evro vredi 1,0961 američkih dolara, što je najviši nivo u poslednjih šest meseci.

Investitori na finansijskim tržištima će se sada fokusirati na ekonomsku situaciju u Evropi i aktivnosti Evropske centralne banke, i na osnovu toga odlučivati o kupnji ili prodaji evra. Nemački izbori koji se održavaju u septembru, verovatno neće dovesti do većih pomaka na tržištima jer radikalna desnica koja bi mogla donositi odluke loše za EU, nema ni približno dovoljnu podršku glasača.

Kada je u pitanju ekonomija, situacija se polako ali stabilno popravlja. Širom evrozone nezaposlenost se smanjuje, a BDP i stopa inflacije rastu. Na osnovu toga, ECB će vrlo verovatno narednih nekoliko meseci početi da daje naznake da uskoro počinje sa smanjivanjem iznosa od 60 milijardi evra koji se svaki mesec ubrizgava u finansijski sustav, što će u praksi značiti rast kamatnih stopa.

Takvom odlukom će ECB poslati jasnu poruku investitorima na finansijskim tržištima da je kriza u Evropi definitivno prošla i da sledi barem nekoliko godina napretka. Osim toga, više kamatne stope će povećati interes za držanjem kapitala u evru, što znači da će potražnja za ovom valutom na sadašnjem nivou verovatno biti viša od ponude. Zbog toga bi kurs evra trebalo da nastavi da raste.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da bi u narednih godinu dana evro u odnosu na američki dolar mogao da ojača dodatnih 5-10%. Budući da je od odluke o Brexitu značajno oslabila, britanska funta ima još veći potencijal za jačanje u odnosu na američki dolar, koji je po izveštaju američkog ministarstva finansija, trenutno precenjen u odnosu na većinu ostalih svetskih valuta. Zbog toga, u narednim godinama, ukoliko ne bude značajnih ekonomskih ili političkih poremećaja, američki dolar bi mogao značajno da oslabi u odnosu na valute ostalih razvijenih zemalja.

Pročitajte i ovo...