Home VestiEkonomija MK Fintel Wind izlazi na Beogradsku berzu, očekuje kapitalizaciju do 150 mil EUR

MK Fintel Wind izlazi na Beogradsku berzu, očekuje kapitalizaciju do 150 mil EUR

by bifadmin

Prema najavama iz MK Fintel Wind-a, ta firma bi mogla da bude prva privatna kompanija u Srbiji koja se bavi zelenom energijom, čije bi se akcije kotirale na beogradskoj berzi. Naime, zajednička kompanija italijanske Fintel Energia Spa, preduzeća prisutnog na italijanskoj berzi, i MK Group trenutno radi na prvoj inicijalnoj javnoj ponudi na srpskom tržištu, preciznije na srpskoj i Beogradskoj berzi. Očekivanja od strane javnosti i institucionalonih investitora su velika.

“Radimo da ovom planu već nekoliko meseci, ali u poslednjih nekoliko nedelja postoji značajno ubrzanje zato što je u opticaju velika količina sredstava, i mnogi institucionalni investitori su u potrazi za zaradom koja je povezana ne samo sa hartijama već i sa pravom imovinom”, rekao je Tiziano Giovannetti, izvršni direktor MK Fintel Wind i dodao da pojedini investitori žele da kupovinu obave na početku kako bi imali prednost u ceni.

Kompanija trenutno bira savetnike i konsultante koje će angažovati za izvršenje neophodnih procedura i očekuje da dostigne tržišnu kapitalizaciju društva u vrednost između 120 i 150 miliona evra, što je može stavili u top 10 kapitalizacija Beogradske berze.

Izvršni direktor MK Fintel Wind-a dodaje da planiraju da ponude između 20 i 40% akcijskog kapitala Fintel Energija AD putem inicijalne javne ponude čime žele da pribave čak 60 miliona evra od institucionalnih i privatnih investitora a koja će biti uložena u projekat Košava i nekoliko manjih vetroparkova koje kompanija želi da izgradi bliže mestima potrošnje.

Kompanija se nada da će završiti proceduru prijema na Beogradskoj berzi do kraja godine zato što se ovaj period poklapa sa izgradnjom njihovog najvećeg vetroparka u zemlji „Košava“, koji je trenutno u izgradnji. Reč je o znatno većem projektu u odnosu na do sada realizovane investicije. Vetropark Košava bi trebalo da ima ukupnu instalisanu snagu oko 117 MW a čija se vrednost procenjuje na 124 miliona evra. Završetak radova planiran je za 2019. godinu.

MK Fintel Wind već poseduje dva operativna vetroparka u zemlji ukupne instalisane snage 16,5 megavata.

Pročitajte i ovo...