Home VestiEkonomija Niko neće Sava Centar?

Niko neće Sava Centar?

by bifadmin

Rekonstrukcija i modernizacija Sava Centra ponovo je stopirana pošto se, kako saznaje Blic, u trećem krugu tendera za javno-privatno partnerstvo nije javila nijedna zainteresovana firma.

Potpuno neočekivano, na već tri puta produženi tenderski rok nije pristigla nijedna obavezujuća ponuda investitora, iako se vodila velika bitka između Delta Holdinga koji je nastupao samostalno, te konzorcijuma državnih firmi koje su činili Aerodrom Nikola Tesla, Beogradski sajam i Energoprojekt holding.

I jedni i drugi imali su velike planove koji su predviđali potpuno sređivanje kongresnog centra koji je nedavno proslavio 40 godina postojanja, ali je prilično oronuo, ima velike dugove i uz GSP Beograd predstavlja jedino gradsko javno preduzeće koje godinama donosi samo gubitke.

Miškovićeva kompanija je svojevremeno ponudila da u obnovu uloži 12,5 mil EUR, dok bi još 12,5 mil EUR obezbedio sam Sava Centar, i to iz kredita. Objekat bi bio zatvoren samo godinu dana zbog rekonstrukcije i opremanja, a prvi prihod bi se mogao očekivati posle četiri godine. Ipak, predlagali su i da se podela vlasništva nad Sava Centrom ugovori naknadno.

Za ovaj deo Beograda još je veće planove imao Aerodrom Nikola Tesla sa partnerima koji je bio spreman da uloži 30 mil EUR, ali uz uslov da grad namiri sva dugovanja i odrekne se dobiti prvih 12 godina poslovanja, dok se ne povrate uložena sredstva. Nakon toga u gradsku kasu slivalo bi se 35% prihoda. Pored postojećih 69.300 kvadrata, bilo bi podignuto još 50.000 m2 – kula od 25 do 30 spratova, u čijem sastavu bi se nalazio šoping mol, poslovni prostor i hotel, dok bi poslednja tri sprata bila otvorena za posetioce.

Podsetimo, Grad Beograd je u februaru 2016. godine raspisao neobavezujući javni poziv na koji su pristigla tri plana, pošto se pored Delta Holdinga i pomenutog konzorcijuma javila i slovenačka firma GGE ESCO, čija je ponuda, međutim, označena kao nekompletna.

Krajem 2016. godine dva ponuđača su prošla i drugi tenderski krug, ali se na ovaj poslednji (treći) niko nije javio. Još sredinom januara Živorad Vasić, potpredsednik Delta Holdinga, rekao je da ova kompanija razmatra da li će nastaviti učešće na tenderu.

– Prema biznis planu stručnjaka koje smo angažovali, za obnovu Sava Centra neophodno je 25-30 mil EUR, a ne oko 12 mil, kako se očekuje – istakao je tada Vasić.

Kako saznaje Blic, narednih dana Grad Beograd bi trebalo da donese odluku o daljoj strategiji kada je u pitanju Sava Centar.

Izvor: Blic, eKapija

Pročitajte i ovo...