Home VestiEkonomija Osiguranje poljoprivredne proizvodnje i zadrugarstvo primarni za poljoprivrednike

Osiguranje poljoprivredne proizvodnje i zadrugarstvo primarni za poljoprivrednike

by bifadmin

Kompanija „Dunav osiguranje“, u saradnji s udruženjem novinara za poljoprivredu „Agropres“, organizovala je na 84. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu tematsku radionicu „Uloga zadruga u razvoju poljoprivredne proizvodnje Srbije“. Učešće u radu radionice uzeli su Brаnislаv Nеdimоvić, ministаr pоlјоprivrеdе i zаštitе živоtnе srеdinе, Мilаn Krkоbаbić, ministаr bеz portfеlја zаdužеn zа rеgiоnаlni rаzvој i rаd јаvnih prеduzеćа, Nikоlа Мihаilоvić, prеdsеdnik zаdružnоg sаvеzа Srbiје, i Rаdislаv Јоvаnоv, prеdsеdnik zаdružnоg sаvеzа Vојvоdinе.

U ime organizatora radionice, prisutnima se obratio direktor Direkcije za prodaju neživotnih osiguranja u „Dunav osiguranju“ Goran Mačkić, koji je kazao da svoj društveni aktivizam Kompanija pokazuje i organizovanjem radionica i edukacijom poljoprivrednika o značaju osiguranja.

„Ako znamo da biljna proizvodnja u Srbiji iznosi tri i po milijarde dinara na godišnjem nivou, onda se vidi koliko je osiguranje te proizvodnje značajno“, naglasio je na samom početku izlaganja Mačkić.
Kada je reč o zadrugarstvu, Mačkić je rekao da je ono veoma važno jer udruživanjem, ukrupnjavanjem individualnih poljoprivrednih dobara proizvođači sami stvaraju bolje uslove za rad i bolje uslove iz osiguranja, kao i za nabavku repromaterijala potrebnog za poljoprivrednu proizvodnju.

Mačkić je kazao da tokom trajanja Sajma „Dunav osiguranje“ nudi niz popusta za osiguranje useva i plodova i za osiguranje životinja, a ti popusti iznose 10 odsto. Pored toga, sva fizička lica koja uz osiguranje useva i plodova sklope i ugovor o paketu „čuvar kuće“ imaće popuste od 15 odsto.

„Povodom Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, ‘Dunav osiguranje’ pruža i posebne pogodnosti fizičkim licima koja samostalno, bez dodatnih troškova i posrednika, zaključe ugovor o osiguranju useva i plodova za vreme sajma, a pogodnosti se sastoje u dodeljivanju vaučera za gorivo“, rekao je Mačkić.

Nedimović je rekao da je pored prerađivačke industrije zadrugarstvo jedan od prioriteta u oblasti agrara. On je naglasio da udruživanjem u zadruge poljoprivrednici lakše dolaze do tržišta i lakše i po boljim uslovima prodaju svoju robu.

„Samostalnim nastupima poljoprivrednici postaju samo proizvođači jeftine sirovine i žrtve raznih mešetara kada je u pitanju cena, ali udruživanjem u zadruge oni dobijaju mnogo bolje uslove za prodaju, i to udruživanje ministarstvo će maksimalno podržati“, rekao je Nedimović.

Po njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede predvidelo je davanja i za zadrugarstvo. On je dodao i da se zbog loših iskustava iz prethodnog perioda u prošlom veku poljoprivrednici teško odlučuju da stupaju u zadruge.

Jedna od najvažnijih vesti za srpske poljoprivrednike jeste da je i kabinet ministra bez portfelja zaduženog za lokalni ekonomski razvoj raspisao konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, i to do 50.000 evra, za osnivanje novih zadruga, kao i stotinu hiljada evra za investicije u postojeće zadruge u 2017. godine, rekao je u svom izlaganju Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj. „Program je više nego ambiciozan. To su sredstva koja nisu mala, oko dvadeset miliona evra“, istakao je Krkobabić.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji ima 1.238 aktivnih zadruga koje su u 2015. godini prihodovale šezdeset osam milijardi dinara. U zadružnom savezu smatraju da će mere Vlade dati snažan podsticaj njihovom razvoju, ali i novom udruživanju.

Pročitajte i ovo...