Home VestiEkonomija Proizvođači duvana traže da uvoznici ne budu privilegovani

Proizvođači duvana traže da uvoznici ne budu privilegovani

by bifadmin

Proizvodnja duvana u Srbiji neće moći da opstane ako uvoznici duvana i dalje budu u povlaćenom položaju, upozorili su članovi Grupacije proizvodjača i prerađivača duvana u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Direktor preduzeća Tabeks Nenad Tubić rekao je da su uvoznici duvana oslobođeni carinskih taksi, te je uvoz duvana u 2016. godini povećan za 160 odsto u odnosu na 2014. godinu.

„Domaća proizvodnja duvana je poslednjih godina izrazito pala, a smanjio se i broj proizvođača, jer su uvoznici u startu u boljem položaju i mi ne možemo da konkurišemo njihovim cenama na tržištu“, istakao je Tubić.

On je objasnio da cilj proizvodjača duvana nije da se uvoznicima nametnu nove dažbine, već da budu izjednačeni sa njima, kako bi bili konkurentni.

Direktor preduzeća Kopeks Djordjo Radojičić kazao je da je njihova ideja da niko ne bude privilegovan različitim zakonskim rešenjima.

„Neki od načina izjednačavanja uslova su na primer oslobadjanje domaćih proizvodjača od poreza na dodatu vrednost ili na imovinu“, naveo je Radojičić.

Direktor preduzeća Duvan iz Ljubovije Milan Živković rekao je da treba suzbijati sivo tržište proizvodnje duvana, i da je to moguće uraditi kroz davanje premija.

„Kada su ukinute premije, koje su bile regulatorni faktor, tada je počela proizvodnja duvana na sivom tržištu i ako se to ponovo uvede, onda nam neće trebati nikakav drugi sistem kontrole“, istakao je Živković.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...