Home VestiEkonomija Rekordni dugovi domaćinstava u SAD

Rekordni dugovi domaćinstava u SAD

by bifadmin

Dugovi domaćinstava u SAD su dostigli rekordan iznos u prva tri meseca ove godine, veći od dugova na početku krize 2008. godine.

Amerikanci su povećavali zaduživanje u protekle tri godine, ali se priroda onoga što duguju promenila od početka recesije. Krediti za studiranje i kupovinu automobila čine veći deo duga domaćinstava, dok su hipoteke i dugovi po kreditnim karticama manji od nivoa pre recesije.

Njujorška banka Federalnih rezervi je objavila u sredu da je ukupan dug domaćinstava, što uključuje auto kredite i kreditne linije za kupovinu kuća, iznosio 12 hiljada i 730 milijardi dolara u prvom kvartalu. Taj dug je u jesen 2008. godine postiga prethodni rekord od iznad 12,68 hiljada milijardi.

„Taj rekordan nivo duga nije razlog ni za slavlje, ali ni za paniku“, rekao je Donghun Li, istraživač iz Fed-a. „I dug i dužnici danas izgledaju sasvim drugačije“.

Posmatran kao procenat ukupne ekonomije SAD, dug domaćinstava je i dalje manji nego 2008. godine i vredi koliko i 67 odsto privredne aktivnosti, dok je pre devet godina bio 85 odsto.

A uz niske kamatne stope, Amerikanci mogu da lakše sada otplaćuju kredite. Procenat svih dugova domaćinstava čija otplata ozbiljno kasni – 90 dana ili više, iznosi svega 3,4 odsto. To je manje od špica posle recesije od 8,7 odsto, početkom 2010. godine.

Samo 203.000 Amerikanaca je proglasilo bankrot u prva tri meseca ove godine, što je najmanje za 18 godina, koliko njujorški Fed prati podatke o tome.

Ipak, ima nekih stvari koje izazivaju zabrinutost. Auto-krediti su porasli za 44 odsto, na hiljadu i 170 milijardu dolara od poslednjeg vrhunca duga domaćinstva pre devet godina. Porastao je i deo tih kredita lija otplata kasni 90 dana ili više: 3,8 posto je sada, dok ih je pre dve godine bilo 3,3 odsto. Ipak, to je manje od vrhunca od 5,3 procenata krajem 2010. godine.

Studentski krediti su takođe potencijalno žarište: Oni su ukupno dostigli hiljadu i 300 milijardi dolara u prvom kvartalu, što je skok za ogromnih 120 odsto od 2008. Skoro 11 odsto otplata tog duga kasni 90 dana ili više. Fed procenjuje da je pravi broj duplo veći, jer su mnogi klijenti mogu da odlože otplaćivanje kredita dok studiraju ili ako su nezaposleni.

Ali ukupna slika ima mnogo svetlih tačaka. Više kredita imaju stariji i kreditno sposobniji Amerikanci, koji bi trebalo da znači i da će ih otplatiti. Starija domaćinstva u načelu imaju veće prihode i bogatstvo nego mlađa.

Amerikanci stariji od 60 godina imaju 22,5 posto svih kredita, dok su 2008. godine imali 16 odsto, objavio je njujorški Fed u posebnoj prezentaciji u aprilu.

Taj pomak je posebno dramatičan u slučaju hipoteka, koje mnogo teže dobijaju Amerikanci s manjom kreditnom sposobnošću.

Skoro 61 odsto novih stambenih kredita u prvom kvartalu dobili su tražioci s visokim kreditnim rejtingom, od 760 ili više poena, po izveštaju Feda. Takvih je 2008. godine bilo samo 36 odsto. Samo oko jedne trećine Amerikanaca imaju tako visok kreditni rejting.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...