Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: eZUP

B&F reč nedelje: eZUP

by bifadmin

Prvog juna počela je primena informacionog sistema eZUP koji je trebalo zaposlenima u javnoj upravi da omogući brzo i jednostavno pristupanje podacima koji su im potrebni za odlučivanje u upravnim postupcima koje vode.

Drugim rečima, cilj uspostavljanja ovog sistema je da se organi uprave učine efikasnijima i da se ukine praksa da im građani donose izvode, uverenja i potvrde o podacima koji se vode u službenim evidencijama, već da državni službenici te podatke pribavljaju sami.

 

e-ZUP 2

Međutim sistem eZUP će se uspostavljati po fazama – u prvom bi trebalo da poveže 14 baza podataka šest velikih institucija u Srbiji – matičnih knjiga, baza MUP, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje i socijalnog osiguranja. To će građanima i preduzećima olakšati život jer prvi više neće morati da donose dokaze da su rođeni za sve što treba da završe u organima uprave a drugi neće morati da čekaju u redu za overavanje zdravstvenih knjižica.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić prethodno je izjavila da su već 434 zaposlena u lokalnim samoupravama prošla obuku za korišćenje ovog softvera a da su formirane i mobilne ekipe koje će pomagati svim gradovima i opštinama u Srbiji da savladaju primenu istog.

Prema njenim rečima, tokom leta je planirano da se sistem testira, kako bi u oktobru krenuo da se primenjuje na sve, osim na samostalne preduzetnike i poljoprivrednike.

e-ZUP

Da postoji interesovanje za ovakvim uslugama ali i velika korist od njih pokazuju podaci o portalu eUprava koji ovog meseca obeležava sedam godina rada tokom kojih je, sa više od 750.000 aktivnih korisnika i 800 elektronskih usluga različitih državnih organa, postao jedan od najviše korišćenih i najposećenijih nacionalnih portala.

Međutim, kako je svaki početak težak, tako i uvođenje eZUP-a nije svuda prošlo bez problema. Nedelju dana posle puštanja u rad ovog softvera novinari Novosti proveravali su kako on radi u opštinama Stari grad i Savski venac. Tamo je padao sistem pa su građani ipak morali da idu po dokumenta u materijalnom obliku i da ih donose u opštinu. No, novinarima ovog lista u Sekretarijatu za upravu rekli su da novouspostavljeni sistem E-ZUP funkcioniše besprekorno i da do sada nisu imali pritužbi građana.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...