Home VestiEkonomija Deloitte: Očekuje se rast aktivnosti privatnih investicionih fondova

Deloitte: Očekuje se rast aktivnosti privatnih investicionih fondova

by bifadmin

Prema najnovijem Deloitte-ovom istraživanju „Analiza poverenja privatnih investicionih fondova u centralnoj Evropi“, očekuje se povećanje aktivnosti privatnih fondova iz centralne Evrope, sa indeksom koji beleži blagi rast.

Pad aktivnosti privatnih investicionih fondova nakon Bregzita sada izgleda pre kao neka vrsta pauze, a ne paralize, naročito u centralnoj Evropi, gde aktivnosti krajem godine ukazuju da je dati region vrlo značajan na radaru investitora. Ovo je posledica velikog broja transakcija prodaje vlasničkih udela, za koje se očekuje da će nastaviti da se odvijaju istim brzim ritmom: gotovo polovina ispitanika (47%) očekuje blagi rast aktivnosti u odnosu na trećinu ispitanika od pre šest meseci. Apetit za ovom vrstom ponude je veoma izražen – 63% ispitanika predviđa da će više kupovati nego prodavati narednih meseci.

Optimizam među ispitanicima i ekonomska snaga idu ruku pod ruku, što je slučaj i u ovom istraživanju, pa je tako dvostruko više onih koji očekuju unapređenje ekonomije (16%) u regionu u narednim mesecima. Dobar znak je i to što samo desetina očekuje pogoršanje ekonomskih uslova, manje od 30% koliko ih je bilo u oktobru 2016.

“Većina Evrope je zastala da razmisli nakon Bregzita, što potvrđuje i nivo aktivnosti u tom periodu. Međutim, centralna Evropa je ipak imala snažnu 2016. godinu – posebno nakon referenduma – pri čemu trenutno raspoloženje i očekivanja sugerišu da će tržište nastaviti da napreduje“, kaže Vladimir Surla, direktor u Sektoru za finansijski konsalting. „U regionu su nedavno zabeležene neke od najvećih transakcija, kao i uspešna povlačenja sa tržišta. Mogućnost da generiše uspešne izlaske sa tržišta, i da generiše značajan broj uspešnih transakcija, predstavlja dokaz otpornosti i fleksibilnosti regiona.

Tržišni lideri nastavljaju da budu najkonkurentnija ciljna grupa u regionu, iako se načini razmišljanja menjaju, uz značajno napredovanje rastućih kompanija srednje veličine: 42% očekuje da ovaj segment privuče najviše investicija u narednim mesecima, dvostruko više od 20% koliko je bilo u poslednjoj anketi. Ovo može ukazati na rastući broj kompanija u regionu koje se nalaze u zreloj fazi poslovnog ciklusa.

Pročitajte i ovo...