Home VestiEkonomija Hoće li Grci platiti dug na leto?

Hoće li Grci platiti dug na leto?

by bifadmin

Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos odbacio je kao netačne navode nemačkog lista Bild da Grčka neće platiti ratu duga u julu.

„Ono što sam rekao jeste da otplata nije predmet razgovora, jer su sve strane saglasne da treba da se pridržavamo naših obaveza. Ali, grčka vlada smatra da otplata bez jasnog stava o dugu nije dovoljna da preokrene grčku ekonomiju“, dodao je.

Prethodno je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos, takođe, demantovao pisanje nemačkog lista da Atina razmišlja o tome da ne plati kredit u julu ako poverioci ne budu mogli da se dogovore o ublažavanju tereta grčkog duga.

„To nije istina. Rešenje će biti postignuto 15. juna“, izjavio je Canakopulos.

Britanska agencija dodaje da se Grčka nada da će sastanak ministara finansija evrozone 15. juna rezultirati razjašnjavanjem i rešenjem pitanja vezanog za dugogodišnje apele zemlje da joj se umanji teret duga nakon tri međunarodna paketa finansijske pomoći.

Zemlja ima 7,5 milijardi evra duga koji dospeva u julu, što je iznos koji neće moći da plati osim ako ne dobije novu tranšu sredstava od kreditora, iz spasilačkog paketa vrednog 86 milijardi evra.

Grčki ministar finansija Cakalotos je juče u razgovoru s novinarima odbacio opciju neizvršenja finansijskih obaveza, dodaje Rojters.

 

 

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...