Home VestiEkonomija Prvih 10 najuspešnijih kompanija na svetu su iz SAD

Prvih 10 najuspešnijih kompanija na svetu su iz SAD

by bifadmin

SAD zauzimaju vodeću poziciju na listi 100 najuspešnijih kompanija u svetu koju sastavlja PwC, dok Evropa nastavlja da beleži pad.

Prema listi 100 najuspešnijih kompanija u svetu koju je pripremila revizorska kuća PwC (PwC Global Top 100), sto najuspešnijih kompanija u svetu, koje su primarno iz Sjedinjenih Država, proizvele su robu i usluge u vrednosti od rekordnih 17,4 triliona američkih dolara

Ukupna tržišna kapitalizacija obračunata za 100 najuspešnijih kompanija u svetu nadoknadila je gubitke iz 2016. godine i porasla za 12% u odnosu na 2016. godine, dostigavši rekordan iznos od 17,4 triliona američkih dolara. SAD je zauzela vodeću poziciju jer je na listi 100 najuspešnijih kompanija u svetu 55 bilo iz SAD, što je više nego prošle godine kada ih je bilo 54. Udeo SAD obračunat prema tržišnoj kapitalizaciji blago je porastao i iznosi 63% (povećanje u iznosu od 1,292 milijarde američkih dolara). Prvih 10 najuspešnijih kompanija na svetu su iz SAD.

Evropa je dodatno izgubila dve kompanije na listi „Global Top 100“ te ih sada ima 22, čime je njen udeo pao sa 19% na 17% (s time što je zabeleženo malo povećanje vrednosti od 35milijardi američkih dolara).

Velika Britanija je zadržala treće mesto sa 5 kompanija među 100 najboljih u svetu, premda to predstavlja pad u odnosu na prošlu godinu kada je među 100 najboljih u svetu 7 bilo iz Velike Britanije (pomenuto je nastalo nakon što su akcije kompanije SABMiller prestale da se kotiraju na berzi kada je tu kompaniju kupila kompanija Anheuser-Busch InBev, a kompanija Vodafone ispala sa liste 100 najboljih).

Udeo Kine/HK uglavnom je ostao nepromenjen i iznosi cca. 12%. Dve kineske kompanije, Tencent i Alibaba, zauzimaju 11, odnosno 12 mesto na listi 100 najboljih u svetu i time su se na rang listi značajno pomerile napred u 2017. godini.
Kompanija Apple šest godina zaredom ima vodeću poziciju a razlika u odnosu na kompaniju Alphabet (ex-Google) udvostručena je tokom protekle godine.

Tehnološki sektor je prošle godine bio bolji od finansijskog sektora i tu poziciju je zadržao, dok je finansijski sektor odmah iza njega.

Tržišna kapitalizacija obračunata za 100 najvećih kompanija u svetu značajno se povećala, i to za 1,861 milijardu američkih dolara tj. 12% u odnosu na dan 31. marta 2016. godine, prema listi „Global Top 100“ koju je danas objavila revizorska kuća PwC. Ovo povećanje anuliralo je pad iz 2016. godine i predstavlja najveće do sada evidentirano povećanje.

Za gotovo 70% privrednog rasta zaslužne su američke kompanije koje su poslovale u dobrim ekonomskim uslovima pre i posle izbora u SAD. Evropa je uspela da zaustavi pad koji je beležila tokom dve godine ali je njen udeo na listi 100 najuspešnijih kompanija u svetu nastavio srazmerno da opada.

Obračun po zemljama/regionu

Treću godinu zaredom od 100 najuspešnijih kompanija u svetu više od polovine (55 kompanija) čine kompanije iz SAD koje stoje iza 63% ukupne tržišne kapitalizacije. Ove godine je kompanija Apple imala najbolje poslovne rezultate (u apsolutnom smislu) ostvarivši dobit u iznosu od 149 milijardi američkih dolara, što je 25% više nego 2016. godine. Odmah iza nje je kompanija Amazon koja je ostvarila porast tržišne kapitalizacije za više od 50% u 2017. godini. Rast u SAD podstakle su pre svega kompanije Facebook, Bank of America i JPMorgan Chase.

Kompanija Apple šest godina zaredom ima vodeću poziciju i ove godine se ponovo našla ispred drugorangirane kompanije Alphabet uspevši da udvostruči razliku između stvarne tržišne vrednosti kompanije i njene očekivane prodajne cene i to sa 86 milijardi dolara, koliko je iznosila prošle godine, na 175 milijardi dolara. Kompanija Alphabet je nakratko bila bolja od kompanije Apple u februaru 2016. godine. To je posebno zanimljivo jer je kompanija Apple vratila akcionarima više gotovine, kao i investitorima dodatnih 29 milijardi dolara kroz podelu dividende i otkup sopstvenih akcija u kalendarskoj 2016. godini (42 milijarde dolara distribuirano je u kalendarskoj 2015. godini). Kompanija Alphabet vratila je samo 4 milijarde dolara u 2016. godini.

Tehnološki sektor je drugu godinu zaredom ispred finansijskog sektora, čime se ističe kontinuirana privlačnost tehnoloških kompanija. Prve tri kompanije na listi 100 najuspešnijih u svetu su tehnološke kompanije, i to Apple, Alphabet i Microsoft, dok je Facebook odmah iza njih na šestom mestu. Ovi giganti globalnog dometa promenili su naše živote, kao i način na koji komuniciramo sa okolinom i između sebe.

Evropske kompanije nisu se u potpunosti oporavile od finansijske krize i imale su uspone i padove tokom poslednjih deset godine. Evropa ima samo 22 kompanije među 100 najboljih u svetu (9 manje nego 2009; 19 manje nego 2008. godine), i samo 17% ukupne tržišne kapitalizacije (pad u odnosu na 2008. kada je tržišna kapitalizacija iznosila 36%). Iako je Evropa uspela da zaustavi dalji pad na lestvici, vrednost evropskih kompanija ostaje ispod vrednosti zabeleženih u periodu 2013-2015. i 2010-2011.

Kina (Hong Kong) ostvarila je porast ukupne tržišne kapitalizacije za 14% u odnosu na prošlu godinu i ima 11 kompanija među 100 najuspešnijih u svetu (nepromenjeno od 2016) – poverenje u kinesko tržište donekle se povratilo 2016. godine. Kompanija Tencent je ove godine bila kineska kompanija sa najboljim polovnim rezultatom, budući da je svoju vrednost povećala na 272 milijarde dolara tj. za 42% od 2016. godine. Kompanije Tencent i Alibaba trenutno su rangirane na 11. odnosno 12. mestu i treba im vrlo malo da dospeju na listu 1o najuspešnijih kompanija u svetu (lista „ Global Top 10“).

„Produbljuje se razlika između najvećih kompanija iz SAD i ostatka sveta. Kompanije iz SAD koriste svoj globalni domet, finansijsku snagu i sposobnost za inovacije – što nije slučaj kod kompanija u VB i Evropi koje beleže dalji pad na lestvici. Nakon perioda stagnacije, kineske kompanije ostvarile su dobre poslovne rezultate i kompanije Tencent i Alibaba spremne su da uđu na listu ‘Top 10’ sledeće godine“, prokomentarisao je Kliford Tompset (Clifford Tompsett), rukovodilac Centra za poslove u oblasti inicijalne javne ponude u kompaniji PwC.

Pročitajte i ovo...