Home VestiEkonomija U junu manje novoosnovanih a više ugašenih kompanija u odnosu na maj

U junu manje novoosnovanih a više ugašenih kompanija u odnosu na maj

by bifadmin

Broj novoosnovanih kompanija prošlog meseca pao je za četvrtinu, piše u izveštaju kompanije za upravljanje poslovnim informacijama Bisnode. Najveće smanjenje u broju novoosnovanih firmi u odnosu na prethodni mesec je zabeleženo u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (35%), a najmanje u Beogradu (8%). Od ukupno osnovanih subjekata u Srbiji najveći udeo imaju preduzetnici, čak 78%, dok 18% novosnovanih čine d.o.o. Najviše novoosnovanih je u sekundarnom sektoru (trgovina, građevinarstvo i prerađivačka industrija). Iako primat u osnivanju novih firmi imaju fizička lica, u junu je čak 40% više pravnih lica osnovalo firme nego u maju mesecu.

 

bisnode 1

 

Za razliku od smanjene aktivnosti kod osnivanja novih firmi, u junu je zabeležen veći broj ugašenih firmi, čak 9% više nego u prethodnom mesecu; najmanje u Beogradu (3%), najviše u Južnoj i Istočnoj Srbiji, kao i Vojvodini (11%). Najviše se firmi gasilo u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, a najmanje u Južnoj i Istočnoj Srbiji. Najčešće gašene su mikro firme, preduzetnici koji su poslovali najviše do 2 godine u sekundarnom sektoru privrede.

 

bisnode 2

 

U junu je za 1,7% više blokiranih firmi nego u maju. Najveći porast u broju blokiranih firmi zabeležen je u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (16%), dok je čak 20% firmi iz Južne i Istočne Srbije izašlo iz blokade.

 

bisnode 3

 

Pozitivne promene se odnose na smanjenje ukupnog iznosa za koje su firme u Srbiji blokirane. Iznos blokade je za 17% manji u junu nego u maju, a najveće smanjenje je zabeleženo u Beogradu gde je iznos smanjen za čak 45% u odnosu na prethodni mesec. Povećanje iznosa kod blokiranih firmi zabeleženo je jedino u regionu Južne i Istočne Srbije.

Pročitajte i ovo...