Home VestiEkonomija Bečlije sve ažurnije u naplati boravišne takse, grad prihoduje i od Airbnb-a

Bečlije sve ažurnije u naplati boravišne takse, grad prihoduje i od Airbnb-a

by bifadmin

Sve više Bečlija koje svoje stanove iznajmljuju putem platformi kao što je Airbnb, plaćaju boravišnu taksu. U poređenju sa prošlom godinom naplata se povećala za 50 odsto iako najava oštrijih kazni još nije počela da se primenjuje.

Trenutno se u glavnom gradu Austrije više od 8.000 stanova iznajmljuje pre svega preko internet platforme Airbnb. U Austriji se 17. avgusta završava šestomesečni prelazni period od stupanja na snagu pooštrenog zakona u turizmu za onlajn platforme koje će od tog datuma morati da prijave registrovani privatni smeštaj. Grad time želi da naplati boravišnu taksu koju su do sada plaćali najvećim delom hoteli i hosteli. Pored obaveze prosleđivanja podataka o ponuđačima od strane onlajn platformi, zakonom je utvrđena i kazna koja je podignuta sa 420 na 2.100 evra. Za najam u visini od 100 evra taksa će iznositi oko 2,50 evra.

Oštriji zakon uticao je na to da utvrđene mere unapred pokažu pozitivne rezultate. Prethodnih šest meseci grad je od taksi prihodovao 846.190 evra dok je u istom periodu prošle godine grad zabeležio 618.186 evra prihoda.

Pročitajte i ovo...