Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Vrućina

B&F reč nedelje: Vrućina

by bifadmin

Ovaj avgust već je proglašen najtoplijim u poslednjih 130 godina u Beogradu. Na početku meseca temperature su prelazile 40 stepeni, pa su napolje izlazili samo oni koji moraju i to uglavnom automobilima, u kojima ni uprkos konstantnom radu klima uređaja nije bilo prijatno. Funkcionisanje i države ali i privatnog sektora bilo je usporeno, a čak su i termini fudbalskih utakmica pomerani u kasnije sate, kako bi igrači mogli da podnesu fizički napor.

Toliko je bilo toplo da su se čak i pruge, doduše starije i zapuštene, deformisale na visokoj temperaturi. Zbog krivljenja pruga železnički saobraćaj je funkcionisao usporeno pa su putnici kasnili i po nekoliko sati na svoje destinacije.

 

Vru_ina 2

 

Najgore su, čini se, prošli poljoprivrednici koji bi, prema prvim procenama, zbog suše mogli pretrpreti štetu od 500 miliona evra. Pšenica je požnjevena pre tropskih vrućina, ali je zato desetkovan rod kukuruza i soje. Oštećeni su i voćari i povrtari koji nisu navodnjavali zemlju.

Za sve ovo zaslužan je nemilosrdni talas vrućina, nazvan Lucifer, koji je u proteklom periodu harao Evropom. Ekstremne vrućine podstakle su pojavu požara u Italiji, Francuskoj, Španiji i na Balkanu.

U Rumuniji su dve osobe umrle od velike vrućine, a i kod nas je meteoalarm konstantno upozoravao na opasnost po zdravlje stanovništva. Beogradski Institut za javno zdravlje savetovao je građane da drže vlažne čaršave na prozorima neklimatizovanih prostorija, izbegavaju fizički napor i alkohol.

 

Vru_ina

 

No, oni koji su tih paklenih dana prizivali zahlađenje ostali su bez reči kada je ono zaista i nastupilo. Jak grad i obilni pljuskovi padali su širom zemlje, a zbog značajno hladnijeg vremena mnogi danas nisu znali kako da se obuku pri odlasku na posao.

Neki klimatolozi tvrde da bi stanovnici planete trebalo da se naviknu na ovakve temperaturne šokove a neki pak da će klima uskoro postati umerenija. Nedeljko Todorović, meterolog RHMZ, kaže da ovakvi talasi obično traju oko 35 godina i dodaje: “Ako je za utehu, pri kraju smo perioda češćih pojava toplijih leta, koji je počeo 1986. godine, a procenjuje se da će trajati do 2021. godine. Analize ukazuju da će od početka treće decenije ovog veka ponovo uslediti tridesetpetogodišnji period svežijih leta”.

Međutim, iz britanskog Met ofisa kažu da bi zbog globalnog zagrevanja koje je izazvao čovek situacija u narednim godinama mogla biti još gora, i da nas čekaju još toplija leta.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...