Home VestiEkonomija Jesu li investitori izgubili poverenje u britansku centralnu banku?

Jesu li investitori izgubili poverenje u britansku centralnu banku?

by bifadmin

Reakcija investitora na finansijskim tržištima na prošlonedeljni Marka Carneya, guvernera britanske centralne banke, pomalo je neuobičajena. Naime, guverner je u nekoliko navrata direktno komentarisao situaciju na finansijskim tržištima i izrazio svoj stav da će kamatne stope rasti bržim tempom nego što investitori trenutno očekuju.

U normalnim okolnostima, funta bi na takve komentare naglo ojačala, ali ovog puta je došlo do njenog naglog slabljenja, pogotovo u odnosu na evro. U trenutku pisanja analize, kurs EUR/GBP na platformama Admiral Markets-a iznosi 0,9045, što je najniži nivo funte nakon referenduma o Bregzitu.

Investitori se očigledno pribojavaju da će pregovori Ujedinjenog Kraljevstva i EU o uslovima saradnje nakon Bregzita biti spori i nepovoljno se odraziti na ekonomsku situaciju u Britaniji, a ono što je loše za ekonomiju, loše je i za kurs valute te zemlje.

Još jedan razlog zbog kojeg je funta u odnosu na euro oslabila 9% u samo nekoliko meseci je preveliki optimizam investitora po pitanju aktivnosti Evropske centralne banke. Naime, u poslednjem obraćanju javnosti, predsednik veća guvernera ECB-a bio je u potpuno suprotnoj situaciji nego Mark Carney. Mario Draghi je pokušao da upozori investitore da će tempo zatezanja monetarne politike biti vrlo spor i da nema potrebe za žurbom, ali investitori ni njemu nisu verovali, nego su odmah počeli masovno da kupuju evro, čime su mu podigli vrednost u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute na svetu.

Veliki interes za kupovinu evra i prodaju funte doveo je do toga da na američkom tržištu fjučers ugovora i opcija, veliki špekulanti trenutno u kupovnim pozicijama na evru imaju 10,6 milijardi evra više nego u prodajnim pozicijama, dok na britanskoj funti imaju 2,4 milijarde funti neto prodajnih pozicija.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da su investitori trenutno preterano optimistični po pitanju očekivanog kretanja kursa evra u odnosu na funtu. Situacija u Velikoj Britaniji nije toliko loša da opravda kurs funte na praktično najnižem nivou u poslednjih 10 godina. Pre ili kasnije će doći do rasta potražnje za britanskom funtom, koja će tada, verovatno u kratkom periodu, naglo ojačati.

Statistički podaci koje će britanska centralna banka pomno pratiti narednih meseci su stopa inflacije, koja je pri poslednjem merenju iznosila 2,6%, što je osetno više od idealnih 2,0%, kao i podaci o visini prosečne zarade, koja u Britaniji ne raste, iako je stopa nezaposlenosti najniža u poslednjih 40 godina. Ukoliko bilo koji od ova dva pokazatelja poraste sa sadašnjih nivoa, centralna banka će biti prisiljena da podigne kamatne stope, što će dovesti do vraćanja poverenja u britansku valutu.

Pročitajte i ovo...