Home VestiEkonomija Sindikati za povećanje minimalca, poslodavci traže smanjenje nameta

Sindikati za povećanje minimalca, poslodavci traže smanjenje nameta

by bifadmin

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Zoran Stojiljković rekao je danas da je predlog tog sindikata da minimalna cena rada bude povećana do 15 odsto jer sadašnja cena od 130 dinara po satu ne obezbedjuje ni pokrivanje troškova minimalne potrošačke korpe.

“Postoje realni parametri na osnovu kojih je moguće izračunati da minimalna cena rada treba da bude povećana najmanje 10 do 15 odsto”, rekao je Stojiljković agenciji Beta.

Kako je objasnio, u Srbiji raste produktivnost, ali i cene, što su uslovi za povećanje “minimalca” koji je sada oko 21.000 dinara, odnosno manje od 200 evra.

Po rečima Stojiljkovića, poslodavci u sektoru trgovine i usluga se najviše protive povećanju minimalne cene rada jer tvrde da sa sadašnjim parafiskalnim nametima ne mogu da izdrže troškove poslovanja pa povećanje uslovljavaju smanjenjem tih nameta.

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta postignut je dogovor da razgovori o minimalnoj ceni rada za 2018. godinu počnu već sutra, a trebalo bi, kako je rekao Stojiljković, da budu završeni do 15. septembra.

“To je kratak rok jer je dosadašnja praksa da Vlada posle višemesečnih razgovora sama donese odluku o novoj minimalnoj ceni rada. Bilo bi dobro da se postigne dogovor sindikata i poslodavca upravo zbog toga da Vlada ne utvrdjuje cenu kojom radnici nisu zadovoljni”, rekao je Stojiljković.

Postizanje dogovora o “minimalcu”, kako je istakao, opravdalo bi postojanje Socijalno-ekonomskog saveta u kojem su predstanici Vlade, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković izjavio je agenciji Beta da je anketa koju je radila ta Unija pokazala da dve trećine poslodavaca smatra da se nisu stekli uslovi za rast minimalne cene rada, jer nisu dobili nikakvo finansijsko rasterećenje.

Anketa je sprovedena tokom jula u 100 kompanija.

“Pregovarački tim Unije poslodavaca će na sastancima o minimalnoj ceni rada da krene od toga, kao i da uporedo sa ovim vidimo koje su mogućnosti i da se smanje neka zahvatanja koja nam se godinama obećavaju”, rekao je on.

On je istakao da će uvećavanjem minimalne zarade za bilo koji iznos, bez drugih olakšica, biti samo otežano poslovanje privrede u narednoj godini.

“Unija poslodavaca je za povećanje minimalne cene rada, ali uz odredjene promene dosadašnjeg odnosa države prema poslodavcima”, rekao je on.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...