Home VestiEkonomija Triglav osiguranje Srbija povećalo premiju za trećinu u odnosu na isti period u 2016.

Triglav osiguranje Srbija povećalo premiju za trećinu u odnosu na isti period u 2016.

by bifadmin

Triglav grupa je prvu polovinu ove godine završila sa dobiti pre oporezivanja u visini od 42,4 miliona evra. Uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine, u Triglavu ocenjuju da će godišnja dobit pre oporezovanja Triglav grupe biti ostvarena u planiranom rasponu.

Konsolidovana fakturisana bruto premija osiguranja iznosila je 547,8 miliona evra te je tako prevazišla prošlogodišnju za 8%. Bruto iznosi šteta povećali su se za 4% i iznose 314,2 miliona evra kao posledica povećanja portfolija osiguranja i učestalosti šteta. Uprkos povećanju štetnih događaja kombinovani koeficijent Triglav grupe ostaje povoljan (95,5%) i na nivou njegove prosečne ciljne vrednosti strateškog perioda. Triglav osiguranje Beograd, deo Triglav grupe, je u prvoj polovini 2017. godine u poređenju sa prethodnom godinom, postiglo rast ukupne premije osiguranja od 33% (obračunato u evrima), što predstavlja izuzetno značajan rast i nastavak pozitivnog trenda.

Profitabilnost i finansijska stabilnost

Triglav grupa je prvo polugodište 2017. završila sa dobiti pre oporezovanja u visini 42,4 miliona evra (nasuprot 43,2 miliona evra prošle godine) i sa neto dobiti od 36,1 milion evra (lani 34,2 miliona evra). Grupa je dobro kapitalizovana, što pokazuje koeficijent adekvatnosti kapitala, koji je krajem 2016. iznosio 246 %.

Konsolidovana fakturisana bruto premija osiguranja u Triglav grupi je iznosila 547,8 miliona evra, što je za 41,2 miliona evra odnosno 8% više nego u istom periodu prethodne godine. U najvećem segmentu, u imovinskim osiguranjima, premija se povećala za 8%, u segmentu životnih osiguranja za 6%, a u segmentu zdravstvenih osiguranja za 14%. Poslovanje Triglav grupe bilo je uspešno na svim tržištima Grupe. Na slovenačkom tržištu postignut je prosečan rast premije od 7%, a na tržištima van Slovenije za 12%. Najveći rast premija i to 33% ostvaren je na srpskom tržištu. Slovenačko tržište je najveće tržište Triglav grupe, ali u skladu sa strateškim usmerenjem Grupa polako jača udeo premije osiguranja na tržištima van Slovenije. U poređenju sa istim periodom lane taj udeo se povećao i iznosi 17,6%, što predstavlja rast od 0,6 odstotnih bodova.

Štetni događaji, povoljan kombinovani koeficijent

Bruto iznosi šteta Triglav grupe iznosili su 314,2 miliona evra (rast od 4% u odnosu na prvu polovinu godine lane), što je prvenstveno posledica povećanja portofolija osiguranja i povećane učestalosti šteta. Isto tako su na ovogodišnje poslovanje određeni uticaj imala masovni štetni događaji, čija je ukupna vrednost u prvom polugodištu 2017. iznosila 13,1 milion evra. Usprkos povećanju štetnih događanja, ostvaren je korektan kombinovani koeficijent u visini od 95,5%, što je na nivou njegove prosečne ciljne vrednosti strateškog perioda.

U zahtevnim prilikama na tržištima kapitala, a i uzimajući u obzir relativno konzervativne investicione politike Triglav grupe, u prvom je polugodištu ostvarena vrednost od 3.062,5 miliona evra. Prinosi od finansijskih ulaganja bili su tako za 13% viši nego lane, što je posledica nekih jednokratnih događaja prošle i ove godine.

Zavarovalnica Triglav kao akcionarsko društvo

U prvoj polovini godine akcija Zavarovalnice Triglav (ZVTG) bila je druga najlikvidnija na Ljubljanskoj berzi. Rast njenog kursa iznosio je 8%. Zavarovalnica Triglav imala je na polugodištu 2017. više od 14.600 akcionara, a poslednjih godina se primećuje postepeno jačanje udela međunarodnih ulagača, iz čak 37 država. Prilikom ulaska Zavarovalnice Triglav na berzu (2008. godine) takvi ulagači su posedovali 4% svih akcija ZVTG, dok je sredinom 2017. njihov udeo iznosio već 18%.

Kao posledica oporavka privrede u različitim državama postepeno se poboljšava i stanje na osiguravajućim tržištima regiona, ali poslovanje Triglav grupe još uvek se odvija u zahtevnim prilikama i uz jaku cenovnu konkurenciju između pojedinih osiguranja. Triglav grupa je u svojoj strategiji do 2020. godine odredila usmerenja svog delovanja. Jedno od glavnih se već sprovodi, a to je transformacija poslovanja sa naglaskom na celovitom upravljanju odnosima s klijentima. Grupa nastavlja sa dinamičkim prilagođavanjem svojih aktivnosti i svoje ponude potrebama i posebnostima pojedinih tržišta.

Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je izjavio: »Zadovoljni smo poslovanjem Triglav grupe u prvoj polovini ove godine. Uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine, ocenjujemo da će ovogodišnja dobit pre oporezovanja biti ostvarena u planiranom rasponu. U 2017. godinu ušli smo sa jasno određenom strategijom. Naša vizija je da dinamički razvijamo nove načine poslovanja, koji su temelj našeg odgovornog dugoročnog razvoja, te da istovremeno poslujemo profitabilno i bezbedno. Polovina godine je iza nas i bila je u znaku brojnih aktivnosti koje su definisane u našoj strategiji. Nastavljamo s radom i ubeđen sam da su energija i predanost poslu tima Triglav grupe, koji ima više od 5.000 članova, čvrsta garancija da ćemo u interesu svojih brojnih akcionara, saradnika i drugih zainteresovanih strana postići planirano.«

Triglav grupa u Srbiji

U prvoj polovini 2017. godine Triglav osiguranje Beograd ostvarilo je rast ukupne premije od 33% (obračunato u evrima) u odnosu na isti period u prethodnoj godini. Segment neživotnih osiguranja zabeležio je rast u evrima od 27%. Rast premije Društvo je ostvarilo i u segmentu životnih osiguranja, nastavljajući značajan razvoj banko kanala. Segment dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, u posmatranom periodu, takođe, zadržava trend rasta. Prema poslednjim objavljenim podacima sa tržišta osiguranja, odnosno podacima zaključno sa Q1 2017. godine, a u poređenju sa istim periodom prethodne godine, Triglav osiguranje je u Srbiji povećalo učešće na tržištu sa 4,5%, na 5,7% i ostalo na petoj poziciji od ukupno 19 osiguravajućih društava u Republici Srbiji.

Pročitajte i ovo...