Home VestiEkonomija U Crnoj Gori više turista nego prošle godine

U Crnoj Gori više turista nego prošle godine

by bifadmin

Crna Gora zabeležila je od početka godine porast broja turista i noćenja za 18, odnosno 15 odsto, u odnosu na prošlu godinu, saopštila je Nacionalna turistička organizacija.

„Uprkos izvesnoj antipropagandi, crnogorski turizam se odvija blagom uzlaznom linijom i možemo sa puno optimizma gledati na ovogodišnju turističku sezonu, o čemu svedoče i pozitivni rezultati ostvareni u prvom delu godine“, navodi se u saopštenju.

U prvom polugodištu u crnogorskim hotelima boravilo je blizu 30.000 turista iz Rusije, što je za oko 14 odsto više nego prethodne godine, a broj noćenja ruskih turista u hotelima u Crnoj Gori je učetvorostručen, saopštila je crnogorska Nacionalna turistička organizacija.

Pozivajući se na podatke Aerodroma Tivat, Turistička organizacija je navela da je u prethodna dva meseca zabeležen porast broja putnika sa ruskog tržiša za 22 odsto, pri čemu je prošle nedelje na taj aerodrom doputovalo 13.000 putnika iz Rusije, što je 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„I podaci drugih nadležnih institucija, graničnih prelaza, nacionalnih parkova za ovih šest meseci pokazuju kontinuirani rast u odnosu na prethodnu godinu“, navodi se u saopštenju, gde se takodje kaže da su hotelijeri zadovoljni posetom.

„Postoji mogućnost da neki od hotela beleži pad prometa sa nekog tržišta, ali svakako promet jednog ili manjeg broja hotela ne predstavlja merodavan parametar kada govorimo o turističkom prometu na nivou Crne Gore o čemu govore i pomenuti podaci“, navodi se u saopštenju.

Nacionalna turistička organizacija saopštila je i da je u vreme ekonomske recesije velika borba za što veći deo turističkog kolača i da „zemlje konkurenti u turizmu veoma često ne biraju sredstva da taj turistički talas što više zapljusne njihovu zemlju“.

„Zato je i prisutna izvesna antipropaganda, medjutim uprkos tome crnogorski turizam se odvija blagom uzlaznom linijom i možemo sa puno optimizma gledati na ovogodišnju turističku sezonu, o čemu svedoče i pozitivni rezultati ostvareni u prvom delu godine“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...