Home VestiEkonomija Zašto je funta na najnižem nivou od 2009. godine?

Zašto je funta na najnižem nivou od 2009. godine?

by bifadmin

Britanska funta već mesecima neprestano slabi. Od aprila je u odnosu na evro izgubila preko 10% svoje vrednosti.

Glavni razlog slabljenja britanske valute je strah investitora na finansijskim tržištima od negativnih posledica Bregzita. Naime, pregovori Ujedinjenog Kraljevstva s EU o uslovima saradnje nakon napuštanja unije sporo napreduju pa postoji rizik od usporavanja rasta britanske ekonomije.

Ipak, nisu samo vesti iz Britanije uzrok trenutnog kretanja kursa britanske funte u odnosu na evro. U istom trenutku kada stižu loše vesti za funtu, pojavljuje se sve više dobrih vesti za evro. Pre nekoliko dana predsednik Veća guvernera Evropske centralne banke, Mario Dragi, održao je govor o monetarnoj politici na tradicionalnom godišnjem okupljalištu centralnih bankara u američkom gradu Džekson Holu. Tom prilikom uopšte nije izrazio zabrinutost po pitanju kretanja kursa evra, koji već mesecima neprestano jača. Deo investitora na Forex tržištu je na osnovu toga zaključio da ECB ne vidi problem u naglom jačanju evropske valute, što može dovesti do nastavka njenog jačanja.

Hoće li funta nastaviti da slabi?

Funta je u odnosu na evro trenutno na neopravdano niskom nivou. Stopa nezaposlenosti u Ujedinjenom Kraljevstvu je na najnižem nivou u poslednjih 40 godina, a stopa inflacije je najviša među razvijenim ekonomijama. Uz to, novi talas slabljenja funte će sigurno podstaći rast izvoza i doprineti dodatnom rastu stope inflacije, jer za Britance su svi proizvodi i usluge iz ostatka Evrope u poslednjih pet meseci poskupeli za 10%.

U takvoj situaciji, samo je pitanje vremena kad će britanska centralna banka početi da podiže kamatne stope kako bi suzbila inflaciju. Guverner Banke Ekgleske, Mark Karni, u zadnjem obraćanju javnosti u nekoliko navrata je upozorio tržišta da će kamatne stope verovatno rasti pre i brže nego što investitiori trenutno očekuju, ali uprkos tome, iz nepoznatih razloga, funta je nastavila da slabi.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je trenutno kretanje kursa britanske valute anomalija koja neće dugo trajati. Špekulanti koji su poslednjih meseci masovno prodavali funtu su trenutno u profitu i samo je pitanje vremena kad će početi da kapitalizuju svoju dobit. Pri tome će nužno morati da počnu da kupuju funtu, što bi trebalo dovesti do njenog jačanja. Uz to, pre ili kasnije će kritična masa učesnika na tržištu početi da kupuje funtu, što bi trebalo dovesti do dugotrajnijeg trenda jačanja britanske valute.

Pročitajte i ovo...