Home VestiEkonomija Coca-Cola globalni lider u sektoru pića po Dau Džons indeksima oblasti održivosti

Coca-Cola globalni lider u sektoru pića po Dau Džons indeksima oblasti održivosti

by bifadmin

Kompanija Coca-Cola HBC, vodeća punionica kompanije Coca-Cola, proglašena je za lidera u oblasti održivosti u sektoru pića po Dau Džons indeksima održivosti četvrtu godinu zaredom. Nakon dobrih rezultata u održivosti u 2016. godini, posebno u oblasti odnosa prema zaposlenima, strategije za nova tržišta, kao i ekologije, kompanija je osvojila ukupno 90 poena, što je 38 poena više od industrijskog proseka.

Tokom godine, Coca-Cola HBC je nastavila da insistira na maksimalnom smanjenju svog ekološkog uticaja i uvođenju pozitivnih promena u saradnji sa partnerima kroz razvoj održivog lanca vrednosti i podršku zajednicama u cilju unapređenja njihove opšte dobrobiti.

Nastavljajući sa poboljšanjima ostvarenim prethodnih godina, količina vode upotrebljena za proizvodnju po litru napitka je smanjena za 3 odsto u 2016. godini. Odnos korišćenja energije je takođe smanjen za 5 odsto, što znači da je kompaniji potrebno manje energije za proizvodnju po litru napitka. Od ukupne količine ambalaže upotrebljene na tržištu, 37 odsto je izdvojeno za reciklažu u protekloj godini.

Coca-Cola HBC opslužuje oko 600 miliona potrošača na 28 razvijenih tržišta, tržišta u razvoju i novih tržišta na tri kontinenta. Tokom 2016. godine, kompanija je uložila 7,3 miliona evra – 1,6 odsto svoje dobiti pre oporezivanja – u brojne inicijative u cilju poboljšanja dobrobiti zajednice, sa posebnim akcentom na ekologiju, upravljanje vodom i razvoj mladih, u partnerstvu sa preko 294 nevladine organizacije.

Ključni rezultati u oblasti održivosti u 2016. godini:
• 31.083 ljudi zaposleno
• 35.000 dobavljača u lancu vrednosti
• 3,1 milijarda evra potrošena na dobavljače
• 281 milion evra ukupno plaćenih poreza
• 6 odsto smanjenja emisije ugljen-dioksida u odnosu na prethodnu godinu
• otpad po litru proizvedenog napitka smanjen za 33 odsto u odnosu na prethodnu godinu
• 88 odsto održivog angažovanja zaposlenih

Pročitajte i ovo...