Home VestiEkonomija Hoće li evro slabiti posle neuverljive pobede Angele Merkel?

Hoće li evro slabiti posle neuverljive pobede Angele Merkel?

by bifadmin

U nedelju su održani parlamentarni izbori u Nemačkoj. Kao što je bilo očekivano, CDU/CSU – koalicija dosadašnje kancelarke Angele Merkel, osvojila je najveći broj glasova, ali radi se o pirovoj pobedi. Naime, koalicija je na jučerašnjim izborima osvojila čak 63 mesta manje u parlamentu nego prošli put. Većinu izgubljenih mesta vodećih stranaka osvojila je radikalna desna stranka Afd, koja se protivi masovnom useljavanju stranaca pa čak koketira s nacizmom.

Odmah nakon otvaranja Forex tržišta između nedelje i ponedeljka, evrom se trgovalo po približno 0,5% nižem kursu nego u petak. U trenutku pisanja analize, kurs EUR/USD na platformama Admiral Markets-a iznosi 1,1900, što je još uvek 13,5% iznad nivoa s početka godine.

Razlog sinoćnjeg pada je bojazan od političke nestabilnosti u najvećoj evropskoj ekonomiji. Merkel će verovatno morati da napraviti koaliciju s nekoliko manjih stranaka kako bi ostala na vlasti, a to znači da će kontinuirano morati da ispunjava njihove želje, koje možda neće biti u skladu s njenim planovima za vođenje države, ali i cele Evropske unije. Ulaskom u parlament, radikalna desnica dobiće vetar u leđa. Od sad će biti još vidljivija i prisutnija u javnom životu, a dobiće i značajna finansijska sredstva koja joj po zakonu pripadaju, što će moći da iskoristi za dalju propagandu.

Sada sledi politička trgovina u kojoj će potencijalni partneri pokušati dobiti što više. Pregovori o sastavljanju parlamentarne većine mogli bi da potraju nedeljama, a svaki zastoj će biti detaljno propraćen od strane medija. Na osnovu toga, analitičari Admiral Markets-a smatraju da bi u idućih nedelju do dve moglo doći do dodatnog pada kursa evra od nekoliko odsto.

Osim nemačkih izbora, još nekoliko događaja bi moglo da utiče na kretanje kursa ove nedelje. Tog dana se održava referendum o nezavisnosti Katalonije, koji bi mogao da destabiliše Španiju, pa time i zajedničku evropsku valutu.
U četvrtak izlazi podatak o rastu američkog BDP-a, koji bi takođe mogao da deluje na kurs EUR/USD. Očekuje se da je američki BDP u drugom kvartalu porastao 3,1% u odnosu na prethodni kvartal. Ukoliko se ispostavi da je rast bio veći, dolar bi mogao ojačati u odnosu na evropsku valutu.

Svi navedeni događaji mogli bi dovesti do pada kursa evra od nekoliko odsto, ali posle toga se može očekivati rast. Naime, u oktobru će Evropska centralna banka predstaviti plan početka zatezanja monetarne politike, što će biti prvo zatezanje nakon 2011. godine. To bi tokom 2018. godine trebalo da dovede do jačanja evra u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svetu.

Pročitajte i ovo...