Home VestiEkonomija Investitori sve više ulažu u rizične instrumente

Investitori sve više ulažu u rizične instrumente

by bifadmin

Poslednjih dana na finansijskim tržištima vlada optimizam. Investitori na gotovo svim tržištima ulažu kapital u instrumente kojima tradicionalno raste vrednost u dobrim ekonomskim vremenima.

Američki berzanski indeks SP500 od početka godine porastao je za 12%, a danas je dosegao rekordno visoku vrednost od 2054,00 boda. Nemački indeks DAX, kao i ostali indeksi razvijenih evropskih tržišta, takođe su u porastu i ukoliko se trenutni trend nastavi, uskoro bi mogli doći do najviših nivoa u istoriji.

Raste i cena nafte, što je još jedan pokazatelj optimizma na tržištima. U trenutku pisanja analize, cena barela BRENT nafte na platformama Admiral Markets-a iznosi 55,91 USD, što je 5,6% iznad nivoa s početka meseca.

Kako to inače biva u situacijama kada se pojavljuju pozitivne ekonomske i političke vesti, cena zlata i ostalih plemenitih metala pada. Zlato je u poslednih desetak dana izgubilo 3% vrednosti i ima tendenciju daljeg pada.
Na Forex tržištu se takođe vidi pozitivan sentiment. Jačaju valute zemalja koje bi trebalo da imaju koristi od rasta BDP-a na globalnom nivou, kao što su evro, britanska funta i kanadski dolar, a slabe valute koje imaju status sigurnog utočišta, poput švajcarskog franka i japanskog jena.

Kanadski dolar jača zbog neočekivane odluke kanadske centralne banke o podizanju kamatnih stopa, što je još jedan signal tržištima da se ekonomska situacija u Kanadi poboljšava. Britanska centralna banka je pre nekoliko dana takođe najavila rast kamatnih stopa pre kraja godine, na osnovu čega je funta naglo ojačala u odnosu na sve ostale valute.

Švajcarski franak i japanski jen postepeno slabe zbog smirivanja političke krize vezane za Severnu Koreju, ali i dugoročnijih očekivanja o sve bržem rastu na globalnom nivou. Značajnije jačanje ovih valuta može se očekivati tek kad njihove centralne banke odluče da podignu svoje kamatne stope, a to barem za sad nije na vidiku.

Tržište kriptovaluta, koje je neuporedivo rizičnije od bilo kojeg drugog pomenutog tržišta, takođe privlači sve više pažnje. Početkom meseca, najtrgovanija kriptovaluta na svijetu – Bitcoin, dosegla je cenu od 5.000 USD. Nakon toga je usledio strmoglavi pad na 3.000 USD, no cena se trenutno oporavlja i u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Markets-a iznosi 3.961 USD. Pad je uzrokovan odlukom kineske centralne banke o zatvaranju nekoliko berzi kriptovaluta zbog sumnji da se radi o ekstremno rizičnom ulaganju i prevari. Među investitorima i špekulantima koji ulažu u ovaj oblik digitalnog novca zavladala je panika, jer se može dogoditi da kineske vlasti pokušaju da uvedu dodatne restrikcije za trgovanje kriptovalutama. Kina je jedno od najbitnih tržišta za kriptovalute, a jedan od razloga zašto je to tako je mnogo jeftinija električna energija nego u razvijenim zemljama, što znači da se “rudarenje” ove kriptovalute u njoj više isplati.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će se pozitivno raspoloženje na finansijskim tržištima nastaviti, što znači da bi, na primer, vrednosti britanske funte i nafte trebalo da rastu, dok bi cena zlata i švajcarskog franka mogla pasti još nekoliko odsto. Kada su u pitanju kriptovalute, situacija se toliko brzo razvija da je nemoguće predvideti šta će se dugoročno događati, ali pad cena nije problem, jer se preko brokerskih kuća može i profitirati na padu njihove cene.

Pročitajte i ovo...