Home VestiEkonomija Kasni izgradnja vetroparka kod Boljevca vrednog 100 mil EUR

Kasni izgradnja vetroparka kod Boljevca vrednog 100 mil EUR

by bifadmin

Investitori iz Rusije kupili su u okolini Boljevca 100 hektara zemlje i spremili više od 100 mil EUR za izgradnju vetroparka na teritoriji te opštine, ali posao nije otpočeo jer EPS nije sagradio trafo kako bi se Rusi priključili na naš elektroenergetski sistem i počeli proizvodnju struje.

Ovo je za Novosti potvrdio predsednik opštine Boljevac, Nebojša Marjanović.

– Ispitivanja su pokazala da se, zbog povoljne ruže vetrova, u okolini Boljevca može izgraditi rentabilan vetropark. Predviđena je izgradnja vetrenjača snage 100 megavata, ali taj posao još čeka. Razlog je što još nije izgrađen trafo između Boljevca i Sokobanje, kako bi se Rusi priključili na naš elektroenergetski sistem.

Marjanović napominje da očekuje da će se trafo, ipak, u dogledno vreme izgraditi, kako bi Rusi mogli da započnu realizaciju investicije, od koje bi se u opštinski budžet slivalo oko milion evra godišnje.

Inače, pre šest godina italijanska firma Bondcom Green Energy iz Modene dobila je energetsku saglasnost, ali nije realizovala izgradnju vetrogeneratora u ovoj opštini, jer su, kako se ispostavilo, nakupci otkupili zemlju na mestu gde je trebalo da se izgradi vetropark i tražili cenu daleko veću od tržišne.

Nezadovoljni, Italijani su se povukli, a ruski investitori otkupili zemlju, uradili sve studije i dobili dozvole.

Izvor: eKapija, Novosti

Pročitajte i ovo...