Home VestiEkonomija Posle godinu mirovanja, NBS obara kamatu na 3,75%

Posle godinu mirovanja, NBS obara kamatu na 3,75%

by bifadmin

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu smanji na nivo od 3,75 odsto, prenosi danas B92.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor imao je u vidu da je tekuća inflacija niža, kao i da je srednjoročna avgustovska projekcija inflacije niža u odnosu na majsku projekciju, kako za ovu, tako i za narednu godinu, navodi se u saopštenju NBS.

Niska i stabilna bazna inflacija na nivou od oko 2 odsto međugodišnje, koja se u julu spustila na 1,7 procenata, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede unutar granica cilja, ukazuju na to da su inflatorni pritisci i dalje niski.

Takođe, fiskalna kretanja od početka godine znatno su povoljnija od očekivanih, uz ostvaren suficit na konsolidovanom nivou od oko 2,1 odsto bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini godine. Pored toga, i u odnosu na nižu avgustovsku projekciju, inflatorni pritisci su dodatno sniženi po osnovu nižih uvoznih cena izraženih u dinarima i pada premije rizika zemlje, koja je dostigla najniži nivo otkada se prati za Srbiju, navodi NBS.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja od 3,0 odsto ± 1,5 procentnih poena. Inflaciju će, pored pomenutih faktora, usporavati i visoka baza kod cena naftnih derivata, a od početka 2018. i izlazak ovogodišnjih jednokratnih poskupljenja pojedinih proizvoda i usluga iz međugodišnjeg obračuna. Zbog toga će se inflacija kretati na nižem nivou od trenutnog. U srednjem roku, postepen rast svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i agregatne tražnje u Srbiji delovaće u suprotnom smeru.

Izvršni odbor je ocenio da kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i dalje karakteriše neizvesnost, što nalaže opreznost monetarne politike. Neizvesno je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda, a posebno nafte.

Na međunarodnom finansijskom tržištu neizvesnost u najvećoj meri i dalje proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, što može da utiče na tokove kapitala prema zemljama u usponu. Ipak, inflacija u međunarodnom okruženju je i dalje niska, a poslednjih meseci, sa iscrpljivanjem efekata rasta cena energenata, dodatno se usporava. Takođe, uprkos ekonomskom oporavku, nema signala da rastu inflatorni pritisci sa strane tražnje i da bi zaoštravanje monetarne politike vodećih centralnih banaka moglo biti brže od najavljenog.

Smanjenjem referentne kamatne stope u uslovima niskih inflatornih pritisaka, Narodna banka Srbije pruža dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i ekonomskom rastu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. oktobra.

Referentna kamatna stopa NBS poslednji put je smanjena na 4 odsto u julu prošle godine.

Izvor: B92

Pročitajte i ovo...