Home VestiEkonomija Stečajni upravnik u Srpskoj fabrici stakla otpustio 230 radnika

Stečajni upravnik u Srpskoj fabrici stakla otpustio 230 radnika

by bifadmin

Stečajni upravnik u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu otpustio je 230 radnika fabrike, rekao je danas dosadašnji predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Živojin Matejić. „Od jutros u fabriku ne može da udje 230 od ukupno 810 zaposlenih. Ne znamo po kojim kriterijumima je pravljen spisak radnika koji su višak, ali pretpostavljamo da će i narednih dana biti još radnika koji će ostati bez posla“, kazao je Matejić agenciji Beta.

On je dodao da stečajni upravnik Saša Jovanović danas nije ni došao u fabriku i da su svi radnici uplašeni u isčekivanju novog spiska prekobrojnih.

Privredni sud u Kragujevcu prošle sedmice otvorio je stečaj nad Srpskom fabrikom stakla zbog neizmirenih potraživanja čačanske firme Veksilum od 47 miliona evra. Račun fabrike je u blokadi od novembra prošle godine.

Matejić je podsetio da je paraćinska Staklara jedina fabrika stakla u Srbiji koja snabdeva domaće proizvodjače.

„Predstavnici vlasti u Srbiji treba da budu zabrinuti za sudbinu naše fabrike jer će ako proizvodnja bude obustavljene staklena ambalaža morati da se uvozi“, rekao je Matejić i dodao da bi gašenje proizvodje značilo i kraj za Staklaru.

Kako je naveo, uvodjenjem stečaja u fabriku prestao je rad sindikata, kojih je do sada u Staklari bilo pet, tako da više neće biti organizovanih protesta zbog uvodjenja stečaja.

Srpsku fabriku stakla je kompanija CPR Impeks, koja se bavi prodajom naoružanja i vojne opreme, preuzela 2015. godine od bugarske frime Glas industri.

Predstavnici CPR impeksa su saopštili da je Staklara u septembru radila u tri smene i dnevno proizvodila 185 tona staklenih proizvoda, što je na mesečnom nivou 5.500 tona u vrednosti 1,6 miliona evra.

Stečajni upravnik Staklare Saša Jovanović ranije je rekao da se stečaj sprovodi u dva pravca.

„Jedan je plan reorganizacije, koji može da se podnese u roku od 90 dana, i ako ga poverioci usvoje, postupa se po planu reorganizacije. U slučaju da se u 90 dana ne usvoji nikakav plan reorganizacije, ili ga niko ne podnese, sud donosi rešenje o bankrotstvu“, objasnio je Jovanović.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...