Home VestiEkonomija Hoće li britanska funta nastaviti da jača?

Hoće li britanska funta nastaviti da jača?

by bifadmin

Nakon neuobičajeno dugog perioda slabljenja zbog odluke o Brexitu, britanska funta je poslednja dva meseca ojačala u odnosu na većinu valuta. Kurs funte u odnosu na evro, stoga i hrvatsku kunu, porastao je gotovo 5%, a u trenutku pisanja analize, kurs EUR/GBP, na platformama Admiral Markets-a iznosi 0,8840, što je približno 13% iznad nivoa na kojoj je bio pre britanskog referenduma o napuštanju EU.

Koji su razlozi jačanja GBP?

Najvažniji razlog početka jačanja britanske valute je realna podcenjenost kursa. Naime, nakon odluke o Brexitu, funta je oslabila približno 20%, a za sad nema značajnijih negativnih ekonomskih posledica takve odluke. Deo onih investitora koji su iz straha prodavali funtu, sad je ponovo kupuje, dok mnogi drugi prepoznaju dobru priliku za ostvarivanje profita na valutnom tržištu te kapital prebacuju u britansku valutu, čime joj dižu vrednost.

Drugi razlog kretanja kursa su trenutne politike centralnih banaka. Evropska centralna banka je prošle nedelje donela odluku o početku normalizovanja monetarne politike, ali proces vraćanja kamatnih stopa će biti nešto sporiji od očekivanja investitora na finansijskim tržištima. To je dovelo do rasprodaje EUR i kupovine ostalih valuta.

S druge strane, britanska centralna banka (Bank of England), u četvrtak bi mogla podignuti visinu referentnih kamatnih stopa, što bi bilo prvo takvo dizanje nakon 10 godina ekstremno labave monetarne politike. S vremenom će to dovesti do veće isplativosti štednje i posedovanja britanskih državnih obveznica, što po pravilu dovodi do jačanja valute.

Treći razlog slabljenja evra i jačanja funte u poslednjim nedeljama su događaji u Kataloniji. Naime, deo banaka i ostalih učensnika na Forex tržištu su zabrinuti da bi proglašenje nezavisnosti najbogatije španske regije moglo destabilizovati finansijski sistem cele Španije, a to bi moglo usporiti ekonomski rast u celoj evrozoni.

Hoće li GBP nastaviti da jača?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da bi britanska funta narednih meseci mogla nastaviti da jača. Razlog verovatno neće biti Katalonija, nego tempo zatezanja monetarne politike evropske i britanske centralne banke. Britanci će, zbog više stope inflacije, vrlo verovatno kamatne stope dizati brže nego ostatak Evrope. Kratkoročno, u četvrtak se može očekivati nagli poremećaj kursa. Smer će zavisiti o odluci o tome dižu li se kamatne stope odmah ili tek za mesec ili dva, kao i o komentarima Marka Karnija, guvernera Banke Engleske.

Pročitajte i ovo...