Home VestiEkonomija Moguća privremena korekcija berzanskih indeksa

Moguća privremena korekcija berzanskih indeksa

by bifadmin

Ako je suditi po kretanju cena akcija na razvijenim tržištima, globalna ekonomska situacija postaje sve bolja. Neki od najpoznatijih berzanskih indeksa na svetu ponovo su došli na rekordne vrednosti, a mnogi drugi su samo nekoliko odsto ispod najviših nivoa u istoriji.

Razlozi rasta većine indeksa su ubrzanje stope rasta BDP-a u većini zemalja, te početak zatezanja monetarne politike od strane najvažnijih centralih banaka na svetu. Naime, najvažnija centralna banka na svetu – američka, još je pre nekoliko godina počela ciklus zatezanja monetarne politike, što je bio definitivan znak da je američka ekonomija izašla iz krize. Pre nekoliko meseci iste poteze su najavile evropska i britanska centralna banka, što je vrlo pouzdan znak da je finansijska kriza završena i na starom kontinentu.

Dugoročno, svi navedeni indeksi verovatno će nastaviti rasti, ali kratkoročno je moguća privremena korekcija. Naime, velika većina investitora koji su ikad ulagali u akcije ili investicione fondove, trenutno je u profitu. Sasvim bi normalno bilo da se deo njih odluči na prodaju akcija i ulaganje u neku drugu investicionu klasu. Na padu cena pojedinih akcija ili celog indeksa može se profitirati pomoću “short sellinga”, tj. sklapanjem ugovora s brokerom o pozajmljivanju ugovora vezanog uz akcije ili indeks, prodajom tog ugovora po trenutnoj ceni i ponovnom kupovinom po jeftinijoj ceni u budućnosti.

Ipak, postoji još jedan način za profitiranje pri padu cene akcija i berzanskih indeksa, a radi se o kupovini plemenitih metala kao što su zlato i srebro. Kretanje SP500 indeksa negativno je korelisano s kretanjem cene zlata, što znači da kad cene akcija padaju, po pravilu cena zlata raste.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je samo pitanje vremena kad će doći do korekcije vrednosti berzanskih indeksa od nekoliko odsto, što takođe znači da bi i cena zlata mogla porasti nekoliko odsto sa sadašnjeg nivoa. U trenutku pisanja analize, cena zlata na platformama Admiral Markets-a iznosi 1282,00 USD po unci, što je 4,90% ispod nivoa od pre mesec dana.

Pročitajte i ovo...