Home VestiEkonomija Može li cena Bitkoina da dosigne 10.000 dolara?

Može li cena Bitkoina da dosigne 10.000 dolara?

by bifadmin

Pre nekoliko dana, cena Bitcoin-a, prve i za sad najvrednije kriptovalute, ponovo je dosegla rekordnu vrednost. U poslednjih mesec dana cena je porasla tačno 50%, a u trenutku pisanja analize, jedan BTC na platformama Admiral Markets-a vredi 5.581,00 USD.

Verovatno najvažniji uzrok poslednjeg rasta cene Bitcoin-a je sve veći broj alternativnih kriptovaluta. Trenutno ih ima preko 1.100, a nove se pojavljuju doslovno svaki dan. Ulaganje u Altcoin-e po pravilu ide preko Bitcoin-a, što znači da ako neko želi uložiti u novu kriptovalutu, prvo mora da kupi BTC i nakon toga zameni za željeni Altcoin. Osim rasta broja alternativnih kriptovaluta, mnogima raste i cena, stoga treba sve više Bitcoin-a da bi se kupio određeni broj nekog Altcoin-a, poput Ether-a, Ripple-a ili Litecoin-a.

Drugi mogući uzrok rasta je očekivana podela Bitcoin blockchain-a na dva dela do koje bi moglo doći u novembru. Takva podela se stručno naziva “Fork”, a nastaje kada dođe do neslaganja u Bitcoin zajednici. Deo zajednice jednostavno više ne želi da prihvati promene u protokolu i da potvrđuje transakcije nastale nakon promene, već želi da nastavi samo sa ranije odabranim transakcijama, pri čemu nastaju dve grane istog blockchain-a. Budući da su prethodne transakcije jednake za obe grane, u tom slučaju praktično nastaje dvostruka količina Bitcoin-a. Pritom, svi koji pojeduju Bitcoin, automatski dobijaju jednaku količinu novog Bitcoin-a, koji bi se nakon najavljenog “Forka” trebalo zvati Bitcoin Gold. Moguće je da mnogi investitori sada kupuju Bitcoin u nadi da će nakon Forka moći da prodaju novi Bitcoin Gold po ceni od barem 10-15% cijene orginalnog BTC.

Još jedan mogući uzrok rasta cene je sve veća potražnja za navedenom kriptovalutom u Japanu. Naime, poslednjih meseci naglo raste broj transakcija na Bitcoin-u, koje se odvijaju preko japanskog jena. Taj podatak ne treba nikoga da čudi, jer upravo je Japan prva zemlja na svetu koja je odlučila zakonski da reguliše Bitcoin transakcije, što daje dodatnu sigurnost svim trgovcima koji bi hteli da se njima bave, ali i investitorima koji ulažu o ovaj oblik digitalnih valuta.

Može li cena dostići 10.000 USD?

S obzirom na dosadašnji rast od nekoliko desetina hiljada odsto, naravno da je moguć dodatni porast cene od 70%. Ali, treba imati na umu da je dosadašnji tempo rasta cene neodrživ. Kad tad će doći do nove značajnije korekcije cene. Svi koji su ikada kupili Bitcoin trenutno profitiraju. U takvoj situaciji sasvim je normalno da se deo investitora odluči na prodaju, pri čemu će rušiti cenu. Dodatni faktor koji može dovesti do dugotrajnijeg pada je otvaranje takozvanih “Short” pozicija. Naime, sve više brokerskih kuća na svetu omogućava otvaranje prodajnih pozicija pomoću finansijskih izvedenica vezanih za cenu kriptovaluta.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je ulaganje u kriptovalute trenutno rizičnije nego što većina investitora smatra i da je poželjno pričekati pad cene za kupovinu. Naime, kada cena bilo čega dođe na najviši istorijski nivo, postoji značajna verovatnoća da je postala preskupa. Jedan od načina smanjivanja rizika ulaganja je kupovina po nižoj ceni tokom korekcija do kojih po pravilu dođe posle velikog rasta.

Pročitajte i ovo...