Home VestiEkonomija Cena nafte je u manje od dve godine porasla za čak 127%

Cena nafte je u manje od dve godine porasla za čak 127%

by bifadmin

Sudeći po kretanju cene nafte, koja rate već goidnu i po dana, ekonomska situacija na globalnom nivou se popravlja.

Nekoliko je uzroka ovakvog kretanja cene crnog zlata. Prvi je popravljanje ekonomske situacije u velikoj većini zemalja na svetu. Globalni BDP poslednjih godina raste po stopama od 2,5% do 3,0% godišnje, što je poprilično dobro u odnosu na situaciju od pre desetak godina, kada se svet nalazio u recesiji.

Drugi razlog je smanjivanje proizvodnje nafte od strane OPEC-a. Naime, zbog niske cene nafte poslednjih godina, Saudijska Arabija je s partnerima iz OPEC-a i Rusijom dogovorila smanjivanje proizvodnje nafte, kako bi stvorila veštačku nestašicu na tržištu, a to je dovelo do rasta cene. Svim zemljama članicama OPEC-a u interesu je rast cene nafte, jer im značajan deo državnog proračuna zavisi o prihodima od prodaje ovog energenta.
Dokaz da restrikcije proizvodnje zaista uzrokuju nestašicu nafte su strateške zalihe SAD. Količina nafte na zalihama pada već pet nedelja zaredom, a trenutno je 5,6% niža nego pre godinu dana.

Još jedan razlog rasta cene u poslednjih nedelju dana su politička previranja u Saudijskoj Arabiji. Princ Mohamed bin Salman, najdraži sin trenutnog kralja Salmana, pokrenuo je seriju hapšenja u saudijskoj kraljevskoj porodici. Službeni razlog su optužbe za korupciju, a neslužbeni osiguranje bolje pozicije za zauzimanje prestola u budućnosti. Princ je u više navrata podržao nastavak restrikcija na proizvodnju nafte, a investitori na finansijskom tržištu očigledno smatraju da su time porasle šanse za nastavak restrikcija iza marta 2018. godine, do kada vrede dosadašnji dogovori. Naredni službeni sastanak predstavnika zemalja članica OPEC-a biće održan 30. novembra 2017. u Beču.

Hoće li cena nastaviti da raste?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je u bliskoj budućnosti rast cene nafte izgledniji scenario od pada, ali ne treba očekivati da će cena dosegnuti 100USD po barelu. Naime, sa svakim porastom cene, povećava se isplativost vađenja nafte iz škriljaca, a upravo je masovni rast takve vrste proizvodnje doveo do prezasićenosti naftnog tržišta pre nekoliko godina. Tokom narednih nedelja mogu se očekivati veći pomaci cene, na kojima će investitori moći kratkoročnim trgovanjem da ostvare profit.

Pročitajte i ovo...