Home VestiEkonomija CIP ide na licitaciju zbog dugova Železnica Srbije

CIP ide na licitaciju zbog dugova Železnica Srbije

by bifadmin

Saobraćajni institut CIP, jedno od retkih državnih preduzeća koje uspešno posluje i čija je godišnja neto dobit u 2016. godini bila 103 miliona dinara, stavljen je na licitaciju da bi se namirili dugovi Železnica Srbije, čiji su računi blokirani gotovo dve godine, objavio je portal Pištaljka.

U tekstu Pištaljke se navodi da je javna prodaja zakazana je za 18. decembar, što je i rok da država spreči da se zbog dugova Železnica Srbije njena firma-ćerka proda u bescenje.

Portal podseća da je postupak licitacije sprovodi u trenutku, kada po projektu CIP-a počinje rekonstrukcija sadašnjeg koloseka i izgradnja novog na pruzi Beograd-Subotica, posao vredan oko dve milijarde dolara.

Pištaljka je objavila zaključak izvršetelja Nemanje Protića od 17. novembra u kome je procenjena vrednost sto odsto udela Železnica u CIP-u 1,3 milijarde dinara.

U zaključku se navodi da će na prvoj licitaciji početna cena biti 70 odsto procenjene vrednosti udela Železnica, odnosno 910 miliona dinara.

Ukoliko ova prodaja ne uspe, CIP bi mogao da bude prodat i za 650 miliona dinara, što je 50 odsto procenjene vrednosti udela Železnice.

Protić je za Pištaljku rekao da je izvršenje pokrenuto na inicijativu radnika Železnica kojima od 2009. godine do 2012. godine nisu isplaćene zarade.

“Potraživanja radnika su velika. U 170 predmeta koliko ja vodim, dug je oko 80 miliona dinara. Medjutim, ima još radnika koji se naplaćuju preko drugih izvršitelja”, rekao je Protić.

Navodeći da je javna prodaja vid pritiska na državu da isplati radnicima novac, rekao je i da su u toku pregovori sa Vladom Srbije kako da se dug naplati.

Na pitanje zbog čega se dug Železnica Srbije ne naplaćuje iz imovine te firme, već prodajom druge uspešne firme, objasnio je da Železnice nemaju vrednu imovinu.

“Verujte, bio sam na popisu, to su samo neki vagoni i nema odakle drugo da se naplate dugovanja. Železnice su korisnici velikog broja objekata, ali oni nisu vlasnici, već pravo svojine pripada Republici Srbiji”, rekao je Protić.

Pištaljka je pokušala da dobije objašnjenje od generalnog direktora Saobraćajnog instituta Milutina Ignjatovića, ali im je rečeno da je direktor van zgrade i da će im se javiti. I ministarka gradjevinarstva, saobraćaja, infrastrukture Zorana Mihajlović nije dala odgovor o licitaciji CIP-a.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...