Home VestiEkonomija HEP na srpskom tržištu

HEP na srpskom tržištu

by bifadmin

Kritika nečistog uma Srpski gradovi Valjevo i Kraljevo nalaze se u nezgodnoj situaciji. Naime, oba grada Elektroprivredi Srbije (EPS) duguju pozamašne iznose za javnu rasvetu. Ne može se sa sigurnošću utvrditi visina dugovanja jer iz gradova i EPS-a izlaze s različitim podacima. Tako za Kraljevo, u skladu sa rasponom iznosa koje spominju stranke u sporu, možemo naslutiti da se radi o vrednosti između 130 i 390 hiljada evra.

Međutim, s obzirom na to da je već nekoliko godina u Srbiji na snazi liberalizacija tržišta snabdevanja električnom energijom, spomenuti gradovi se mogu odlučiti i na druge dobavljače. Grad Kraljevo je raspisao konkurs na koji se pored EPS-a javila i Hrvatska elektroprivreda (HEP). Jedina valjana ponuda je bila ona od HEP-a, dok ju je EPS, kako tvrde iz grada, namerno “promašio” za nešto više od 300 evra. Valjda zato jer znaju da se novi ciklus javna nabavke ne može sprovoditi dok se ne podmire postojeća dugovanja.

Tržišna ironija

A dok se ne podmire, grad se nalazi na tzv. rezervnom snabdevanju. EPS tvrdi da zbog sigurnosti građana nisu hteli da isključe struju, a cena struje pri rezervnom snabdevanju je viša za 30%. Dakle, prolongiranjem se dugovi gomilaju, a rezultati tendera se ne mogu realizovati. Osim što se po zakonu ne može promeniti dobavljač dok se ne izmire dugovi, EPS kontroliše i distribucionu mrežu. Gradonačelnik Valjeva Predrag Terzić odbija prigovore da su hteli da se prebace na drugog dobavljača kako bi izbegli plaćanje dugova. Tvrdi da im je javni konkurs bio zakonska obaveza i da će dugove, navodno nastale zbog procesa zamene običnih sijalica led sijalicama, uskoro izmiriti.

Pored zavrzlame oko motivacije prelaza gradova na HEP-ovo snabdevanje, mediji su u Srbiji počeli “da optužuju” HEP da se lažno predstavlja kao cenovno konkurentan: drugim rečima, da nema niže cene od EPS-ove. I verovatno nisu sasvim u krivu jer su slična priča i rasplet pratili ulazak strane konkurencije na hrvatsko tržište gde se HEP osetio ugroženim. Za sada nema izraženijih političkih dimenzija u celoj priči, ali teško je ne primetiti ironiju: na liberalizovanom tržištu za novac siromašnih srpskih gradova bore se se hrvatsko i srpsko javno preduzeće. Ipak, s obzirom na privatizacione najave, ironija neće dugo trajati.

 
Izvor: Bilten

Pročitajte i ovo...