Home VestiEkonomija Malim akcionarima Galenike u proseku po 220 EUR za paket?

Malim akcionarima Galenike u proseku po 220 EUR za paket?

by bifadmin

Kao što se država nije ovajdila prodajom Galenike, jer je za njen kapital dobila samo 16 mil EUR, tako se neće ovajditi ni mali akcionari – zaposleni i penzioneri ove nekad najveće fabrike lekova kod nas. U njihovom vlasništvu i dalje je 6,27% akcija, koje su im pripale još 2008. godine. Malih akcionara ima 4.790, a oni imaju 149.813 od ukupno emitovanih gotovo 2,4 miliona akcija. U proseku imaju 31 akciju.

Preračunato prema ceni od 16 mil EUR, dobijenoj za državni paket, dolazi se do toga da jedna akcija vredi 7,14 EUR, odnosno da prosečni paket akcija malih akcionara vredi oko 221 EUR. Prema ugovoru, kupac najkasnije u roku od šest meseci od njegovog zaključenja mora da uputi bezuslovnu ponudu za otkup akcija koje nisu bile predmet kupoprodaje, sa ponuđenom cenom koja ne može biti manja od cene po akciji iz kupoprodajnog ugovora.

– Vlasnici akcija su slobodni da odluče da li žele da prodaju svoje akcije – kažu u Ministarstvu privrede.

U sindikatima fabrike nadaju se da će ubuduće akcije fabrike lekova, očišćene od dugova, imati mnogo veću vrednost.

Dragovan Milićević, ekonomski analitičar, kaže da akcionari snose rizik poslovanja kompanije i da akcije malih akcionara ne vrede iz jednostavnog razloga što firma nema kapitala, odnosno iskazan je gubitak iznad visine kapitala. Podseća da je država otpisala čak 110 mil EUR potraživanja, i svojih i Srbijagasa.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...