Home VestiEkonomija Održana prva konferencija na temu „Primena zakona o stanovanju i održavanju zgrada u praksi“

Održana prva konferencija na temu „Primena zakona o stanovanju i održavanju zgrada u praksi“

by bifadmin

Jedino dosledna primena novog Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, odgovorno ponašanje organizatora profesionalnog upravljanja i profesionalnih upravnika, ali i sprovođenje aktivnosti u pravcu veće informisanosti i edukacije građana o značaju i prednostima novina iz oblasti upravljanja i održavanja stambenih zgrada, mogu doprineti unapređenju kvaliteta stanovanja u praksi i podizanju standarda u ovoj oblasti, istaknuto je na prvoj konferenciji na temu „Primena zakona o stanovanju i održavanju zgrada u praksi“ koju je organizovala Privredna komora Srbije – Udruženje za privatno obezbeđenje i ostale uslužne delatnosti u saradnji sa udruženjem „Inicijativa za kvalitetnije stanovanje“. Konferencija je okupila predstavnike svih relevantnih subjekata koji učestvuju u implementaciji novog Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, među kojima su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Privredna komora Srbije, Udruženje organizatora profesionalnog upravljanja „Inicijativa za kvalitetnije stanovanje“, koji su ovom prilikom razmenili dosadašnja iskustva u primeni zakona i uspostavili smernice daljeg rada.

„Zakonu o stanovanju i održavanju stambenih zgrada obuhvata puno oblasti, dosta toga je pred nama i ovaj Zakon i dalje zauzima značajno mesto jer je važan. Najvažnije u svim reformama koje se sprovode i u Vladi Republike Srbije jeste promena svesti građana. Treba da prihvatimo da pravila koja su nam data i u ovom Zakonu jesu za to da posluže da unapredimo kvalitet stanovanja, da unapredimo bezbednost zgrada i povećamo sopstvenu imovinu jer su te zgrade naše i treba da se staramo o njima“, izjavila je Jovanka Atanacković, pomoćnik ministra u Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture i dodala da je profesionalni upravnik, upravnik ili prinudna uprava u svakom slučaju pomoć stanarima da organizuju život u zgradi kada je u pitanju održavanje i upravljanje zgradom.

„Privredna komora Srbije prepoznata je od strane nadležnih ministarstava kao važan partner u sprovođenju novog Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada. Osnovna ideja i cilj je da ovaj Zakon i uloga profesionalnih upravnika i firmi koje upravljaju zgradama dobiju pun afirmitet i ulogu koja im je dodeljena, da svi učesnici prepoznaju kvalitet ove ideje, kao i da se stručnim pristupom i kroz praksu otklone sve eventualne poteškoće u radu. Neophodno je da svi uzmemo aktivno učešće u implementaciji Zakona i kroz sastanke udruženja u PKS, u saradnji sa nadležnim ministarstvima, doprinesemo punoj primeni i poboljšanju uslova privređivanja, što je i osnovni zadatak Privredne komore Srbije“, izjavio je Aleksandar Nedić, sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje i ostale uslužne delatnosti u Privrednoj komori Srbije.

„Jedan od ciljeva našeg udruženja jeste da podstaknemo veću zajedničku saradnju i angažman svih aktivnih učesnika u primeni novog zakona jer je to način za obezbeđivanje kvalitetnijeg stanovanja i upravljanja stambenim fondom u Srbiji. To je i razlog zašto smo, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, organizovali prvu konferenciju jer jer želimo da viši nivo kulture i kvaliteta stanovanja postanu što pre vidljivi i u praksi“, izjavio je Radovan Oreščanin, predsednik udruženja „Inicijativa za kvalitetnije stanovanje“ koji je ovom prilikom najavio naredno prolećno savetovanje organizatora profesionalnog upravljanja.

Do sada je u Srbiji licencirano 278, a za obavljanje ove delatnosti položilo preko 400 profesionalnih upravnika koje čeka ili put preduzetništva kojim oni postaju organizatori profesionalnog upravljanja ili zapošljavanje kod već postojećih organizatora profesionalnog upravljanja. Učesnici konferencije podsetili su da je druga polovina decembra rok za preregistraciju sadašnjih skupština stambenih zgrada u stambene zajednice, kao i da institucija komšiluka još uvek postoji u našem društvu, te da su svest o solidarnost i zajedništvu put ka kvalitenijem upravljanju i održavanju stambenim fondom Srbije. Tokom konferencije bilo je reči i o očuvanju stambenog fonda kao važne komponente života u lokalnim zajednicama, kao i edukaciji profesionalnih upravnika, a iskustva iz regiona preneo je i generalni sekretar „Udruge upravitelj“ iz Hrvatske, gde je slična zakonska regulativa ušla u primenu pre gotovo dvadeset godina.

Pročitajte i ovo...