Home VestiEkonomija Skupština Zrenjanina odlučila da nemačkom Tenisu da u zakup državno zemljište

Skupština Zrenjanina odlučila da nemačkom Tenisu da u zakup državno zemljište

by bifadmin

Prema današnjoj odluci Skupštine Zrenjanina nemačkoj kompaniji Tenis biće izdato blizu 2,5 hiljade hektara državnog zemljišta u zakup na 30 godina. Da podsetimo, dolazak nemačkog preduzeća najavljen je još 2014. godine i to u Pančevo, Vršac, Žitište, Zrenjanin i Kikindu, međutim ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je u julu da će ono tek u novembru početi da gradi farme svinja i klanicu u Srbiji. Izgleda da će i taj rok biti pomeren.

Prva investicija Tenisa biće u Zrenjanin i Kikindu, u kojima će biti otvorene farme sa po 2.500 krmača.

Prema navodima vojvođanskih medija, nemački gigant bi trebalo da dobije povlašćenu cenu od 207 evra po hektaru. Iako proces odobravanja izdavanja državnog zemljišta traje već mesecima, sednica na kojoj je doneta konačna odluka je zakazana u iznenađujuće kratkom roku. Paori smatraju da je postoji skriven razlog za ovu žurbu.

„Najskuplja reč u srpskom jeziku je zemlja. Vi je ne dajete, vi je oduzimate nama. Ovo je odluka zbog koje će nas naša deca pitati zbog čega za njih nema zemlje. Da sam na vašem mestu, ja ne bih imao hrabrosti da je donesem“, rekao je za skupštinskom govornicom predstavnik paora Slavko Vukov. Nakon njegovog izlaganja niko od odbornika vladajuće koalicije nije uzeo reč, ali su za odluku glasali jednoglasno, što su okupljeni predstavnici paora ispratili povicima „sram vas bilo“. Nekoliko desetina paora zbog ovoga protestuje na ulicama.

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina odbila je da prisustvuje ovoj sednici koja je zakazana elektronskim putem samo 20 časova pre održavanja. Oni propituju zašto je bilo potrebno hitno doneti ovu odluku.

Pročitajte i ovo...