Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Budžet za 2018.

B&F reč nedelje: Budžet za 2018.

by bifadmin

Već nedeljama se priča o budžetu za 2018, koji bi trebalo da određenim slojevima društva donese povećanje zarada i penzija od pet do 10 odsto. Penzioneri će naime imati pet odsto veće penzije, a u MUP, MO, BIA stižu 10 odsto veće zarade. Sudovi i tužilaštva bi trebalo da dobiju povećanje 5 i 10 odsto. Zaposleni u Skupštini, vladi i predsedništvu imaće 5 odsto veću platu, a u visokoškolske ustanove stiže povišica od 5 odsto. Interesantno je da zaposleni u nezavisnim institucijama kojima su ranije uredno smanjene plate, kao i svima u javnom sektoru, ovaj put izgleda da neće dobiti povećanje.

Osim delu stanovništva, novi budžet će pogodovati i kompanijama iz različitih delatnosti jer planira više novca za investicije. U 2018. će naime za kapitalne troškove iz državnog budžeta biti izdvojeno 128,3 milijarde dinara, što je 2,7 odsto očekivanog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Od toga će najviše novca za investicije, 54 milijarde dinara, biti namenjeno infrastrukturi.

Osim građevinskim kompanijama, neće biti loše ni Srbijagasu i Petrohemiji čiji dug od 64 miliona evra NIS-u bi trebalo da plate poreski obveznici.

 

Budzet za 2018. 2

 

Ministar finansija kaže da su očekivani prihodi budžeta za narednu godinu 1.178,4 milijardi dinara, a rashodi od 1.206,8 milijardi dinara, tako da će deficit biti 28,4 milijardi, što je 0,6 odsto BDP. Procene su da će BDP u 2018. biti veći 3,5 odsto nego u ovoj godini i iznosiće 4.455 milijardi dinara, a da će inflacija biti 2,7 odsto. Vujović smatra da će se država iduće godine na međunarodnom finansijskom tržištu zaduživati po povoljnijim uslovima, po godišnjoj kamatnoj stopi ispod dva odsto, što će imati indirektne pozitivne efekte i na zaduživanje privatnog sektora.

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović zamerio je novom budžetu to što neopravdano produžava privemene mere smanjivanja penzija sada kada se situacija popravila. Fiskalni savet ocenio je da je u narednoj godini neophodno da se završi privatizacija državnih preduzeća koje godinama crpe sredstva iz budžeta za njihov opstanak.

Posle višednevne rasprave u javnosti o budžetu, skupštinski Odbor za finansije razmatrao je 918 amandmana na Predlog budžeta za 2018, a prihvatio je samo amandman šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića na član 8. koji se odnosi na kredit za izgradnju auto-puta Ljig-Preljina i subvencije Nacionalnoj korporaciji za osiguranje kredita.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...