Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Pošta Srbije – štrajk radnika

B&F reč nedelje: Pošta Srbije – štrajk radnika

by bifadmin

Već mesec dana pojedini zaposleni u Pošti protestuju tražeći poboljšanje materijalnog položaja, odnosno povećanje zarada i isplate zarade iz dobiti, ali i zabranu zapošljavanja na sistematizovana radna mesta sa rešenjima o privremeno-povremenim poslovima. Radnici ovog javnog preduzeća medijima se žale da su na pogoršanje poslovanja Pošte uticale smene stručnjaka i dovođenje nekvalifikovanih kadrova na visoke pozicije. Sindikalci su osim toga objavili i da je PTT u 2016. ostvarila neto dobit višu od tri milijarde dinara, a da zaposleni u tom preduzeću imaju najniže plate u javnom sektoru – oko 42.000 dinara.

Osim unapređenja životnog standarda, jedan od uslova na kojima insistiraju je i razrešenje v.d direktorke Pošte Srbije Mire Petrović kojoj je mandat istekao 12. septembra, i što hitniji izbor direktora na osnovu već sprovedenog konkursa, zatim razrešenje predsednika i članova Nadzornog odbora i utvrđivanje odgovornosti predstavnika poslovodstva zbog pritisaka i pretnji zaposlenima i sindikalnim aktivistima.

Naime, posle jednog od započetih štrajkova, Ljubiša Simić, predsednik Sindikata zaposlenih u JP Pošti Srbije u Novom Sadu izjavio je da je 47 radnika u Pošti suspendovano zbog toga što su prilikom protesta blokirali distributivne poštanske centre u Novom Sadu i Beogradu. V.d. direktorka Mira Petrović, čiju smenu štrajkači traže, nije ni demantovala ni potvrdila ovu informaciju, već je najavila da će štrajkači biti adekvatno sankcionisani.

 

Pošta Srbije - štrajk radnika 2

 

Potom se raširila vest da će biti održan generalni štrajk ali je ipak doneta odluka o odustajanju od istog. Reprezentativni sindikati Pošte Srbije i to Sindikat PTT Srbije i Sindikat JP PTT saobraćaja „Nezavisnost“ objavili su da je na osnovu ankete koja je sprovedena utvrđeno da ne postoji podrška za totalnu obustavu rada. Istakli su i da su u toku razgovori sa Vladom koji idu u dobrom smeru, jer je dve trećine njihovih zahteva usvojeno.

S druge strane, Samostalni sindikat poštanskih radnika je odbio ove pregovore i nastavio sa protestima. Tako je dan pošto su dva sindikata objavila prekid štrajka, jedan nastavio sa istim. Štrajkovali su šalterski radnici i poštari.

Do tada je više od 50 zaposlenih (od kojih je većina u štrajkačkom odboru) bilo suspendovano, pa je ustanovljen još jedan zahtev štrajkača – da oni budu vraćeni na posao. Sindikalci su naglasili i da će podneti krivičnu prijavu protiv v. d. direktorke zbog osnovane sumnje da je počinila više krivičnih dela u vezi sa poslovanjem JP Pošta Srbije i suspenzijama zaposlenih. Osim kroz obustavu rada, nastavili su borbu i na ulici. U protestnim šetanjama im se pridružio i Policijski sindikat Srbije, Vojni sindikat, Udruženje sindikata bojnih penziontera i pripadnici pojedinih nevladinih studentskih organizacija. Uprkos svemu tome, odziv je bio mali.

Mediji koji su neskloni bilo kakvoj kritici vlasti i sistema tada su objavili kako svega 17 osoba štrajkuje u vođstvu nereprezentativnog sindikata, dok su ostali, oni koji su reprezentativni, postigli dogovor sa Vladom. Pošta je obznanila da je blokada rada Regionalnog poštansko-logističkog centra Beograd bila nezakonita, i da je prema trenutnim procenama preduzeću zbog istog naneta šteta od 300 miliona dinara. „Očekuje se da će posledice nezakonitih okupljanja biti dalekosežnije, a šteta znatno veća“, piše u saopštenju PTT-a.

Šta su na kraju cele ove zamrzlame izvojevali zaposleni, ostaje da vidimo u daljem periodu.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...