Home VestiIT i nauka Bitkoin vredi više od 15.000 dolara i ima novu tehnologiju za plaćanje

Bitkoin vredi više od 15.000 dolara i ima novu tehnologiju za plaćanje

by bifadmin

Bitkoin je porastao za 14,9 odsto i dostigao vrednost od 15.242 dolara, bar prema najnovijim informacijama Blumberga.

Osim opšte manije i brojnih priča u medijima o ovoj kriptovaluti, veruje se da je za njegov rast zaslužno i uspešno testiranje Lightning Network – novog načina za plaćanje bitkoinom.

Radi se naime o rešavanju problema skalabilnosti. Sa povećavanjem obima transakcija na bitkoin mreži a stagniranjem količine podataka koji mogu da stanu u jedan blok (1 MB) javio se problem zagušenja mreže. Povremeno je bilo potrebno čak i po nekoliko sati da bi transakcija bila potvrđena, a onaj ko nije želeo da čeka morao je da plati veliku naknadu. Ideja Lightning Network-a je da ponudi opciju pametnog ugovora kako bi se otvorili privatni kanali između jednog i svih ostalih korisnika koji posluju. Pored svih privatnih kanala plaćanja kojih su deo, svaki od korisnika bi imao jedan otvoren kanal na bitkoin blokčejnu. Korisnici bi mogli između sebe da vrše transfere, svojim privatnim kanalima, ali bi samo konačni ishod transakcije bio prikazan u blokčejnu. Zbog toga bi rudari obrađivali daleko manji broj transakcija nego što trenutno rade. U teoriji Lightning Network bi učinio transakcije efikasnijim i jeftinijim.

Iza ove tehnologije nalaze se tri kompanije – Lightning Labs, Blockstream Corp. i ACINQ – iz kojih se može čuti da su prethodni testovi već izvršeni, ali da je najveći test zapravo onaj na tržištu. I njihovi rivali nude neka rešenja za problem zagušenja, ali čini se da javnost najveće nade polaže u Lightning Network.

Pročitajte i ovo...