Home VestiPolitika i društvo Evropski sud pravde: Uber je taksi a ne digitalna kompanija

Evropski sud pravde: Uber je taksi a ne digitalna kompanija

by bifadmin

Najviši sud Evropske unije presudio je danas da američka kompanija Uber treba da podleže istim pravilima kao taksi kompanije, a ta odluka mogla bi da promeni njen način funkcionisanja širom Evrope. Iz Ubera su međutim poručili da se ništa značajno neće promeniti u većini zemalja EU. No, uprkos ovoj samouverenoj poruci treba imati u vidu da je Uber od osnivanja bio na meti regulatora, zbog kojih je u više navrata bio primoran da menja svoj biznis model.

I ovo bi mogao biti takav slučaj. Da podsetimo, presuda je doneta na osnovu žalbe Asocijacije taksi vozača iz Barselona koji tvrde da je nepravedno što Uber ne mora da poštuje lokalne taksi propise. Kompanija inače od osnivanja za sebe smatra da se razlikuje od taksi preduzeća i da treba da podleže regulaciji kao tehnološki uslužni servis koji povezuje ljude, a ne kao kompanija za prevoz, pošto se njen rad bazira na tehnološkoj platformi.

Taksisti iz Barselone pak ne dele isto mišljenje. Oni su naime tvrdili da bi Uberovi vozači trebalo da imaju odobrenja i licence za taj posao. Sud je takođe Uber posmatrao kao preduzeće iz oblasti saobraćaja a ne pružanja onlajn usluga, te je tako i presudio zaključivši da ova kompanija mora biti klasifikovana kao pružalac usluga u sektoru transporta. Presuda je obavezujuća i na nju nije moguće uložiti žalbu.

Pročitajte i ovo...