Home VestiEkonomija Nastavlja se trend rasta onlajn kupovine u Srbiji

Nastavlja se trend rasta onlajn kupovine u Srbiji

by bifadmin

Naši sugrađani sve više trguju preko interneta, pokazuju podaci portala KupujemProdajem. Ove godine posebno veliki rast zabeležile su pojedine kategorije, poput nameštaja i bicikala, dok podaci o trgovini grafičkim karticama dokazuju da nas nije zaobišao trend “kopanja” Bitcoina.

Onlajn trgovina i ove godine beleži stabilan rast, pokazuje publikacija „KP Pregled“ koju izdaje portal KupujemProdajem. „KP Pregled 2017“ pokazuje da su naši sugrađani najviše trgovali mobilnim telefonima, kompjuterima i kompjuterskom opremom, kućnim aparatima, te auto delovima i auto opremom. U ukupnom broju prodatih stvari, trgovina preko KupujemProdajem ove godine porasla je za 10%.

Pojedine kategorije beleže naročito zapažen rast. Tako je preko ovog portala tokom godine prodato gotovo 39 hiljada komada nameštaja, čak 35% više nego lani, što je sasvim izvesno posledica uticaja kompanije IKEA na domaće tržište. Značajno su porasle i kategorije odeća, uređenje kuće, bicikli, kao i bebi oprema i dečje stvari.
Posebno interesantno deluje podatak da je tokom prethodnih 12 meseci izuzetno porasla trgovina skupim grafičkim karticama, sa oko 500 hiljada evra koliko je prosek prometa za 2015. i 2016, na čak oko 1,2 miliona evra koliko iznosi promet preko KupujemProdajem ove godine. Nema nikakve sumnje da je ovaj dramatični rast uzrokovan masovnim “kopanjem” Bitcoina i drugih kriptovaluta u Srbiji, budući da su upravo procesori moćnih grafičkih kartica glavni alat za ovaj sve popularniji “posao”.

Publikacija oktriva i da je preko KupujemProdajem tokom godine vlasništvo promenilo gotovo 11 hiljada traktora i priključnih mašina, oko 18.000 hiljada Huawei telefona, 5.400 veš mašina, 4.000 kolica za bebe, ali i 183 firme. Portal je u 2017. zabeležio ukupno 14,2 miliona objavljenih oglasa, za koje je zaslužno oko 1,2 miliona registrovanih korisnika.

Pročitajte i ovo...