Home VestiEkonomija Nove tehnologije za lakši transfer novca iz inostranstva u Srbiju

Nove tehnologije za lakši transfer novca iz inostranstva u Srbiju

by bifadmin

Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, u saradnji sa Gradom Nišom i uz podršku Vlade Republike Srbije, počinje sprovođenje pilot projekta koji ima za cilj da, korišćenjem inovativne blokčejn (blockchain) tehnologije, olakša i pojeftini transfer doznaka od strane fizičkih lica u inostranstvu ka individualnim primaocima u Srbiji. U partnerstvu sa softverskom kompanijom „AID:Tech“ iz Dablina, Irska, UNDP će omogućiti primaocima da dobiju doznake direktno, bez posrednika, uz znatno niže troškove transfera u odnosu na aktuelne tržišne cene za transfer novca putem posrednika.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Grada Niša izabraće putem Javnog poziva do 200 primalaca i njihovih 200 pošiljalaca, koji su do sada slali doznake putem bankarskih ili drugih transfera. Primaoci će dobiti specijalne digitalne vaučere-identifikacione kartice, a sredstva dobijena ovim putem moći će da iskoriste dvojako: za plaćanje računa za komunalne usluge (putem Objedinjene naplate) i za kupovinu namirnica u 5 transparentno izabranih lokalnih domaćih maloprodajnih objekata u Nišu. Očekuje se da će ukupna vrednost transakcija učesnika biti do 20.000 dolara i da će do juna 2018. godine, celokupna poslata novčana suma biti iskorišćena za namirnice i izmirenje dospelih računa.

Upotrebom blokčejn tehnologije omogućava se puna transparentnost transakcija jer se uneti podaci ne mogu falsifikovati, a svaka promena se trajno beleži i može biti proverena na kompjuterima širom sveta.

Predviđeno je da se, nakon uspešno sprovedenog pilot projekta u Nišu, proširi primena blokčejn tehnološkog rešenja na druge aspekte rada javnih institucija poput distribucije socijalne pomoći, penzija i sl. Projekat daje doprinos digitalizaciji kao jednom od strateških prioriteta Vlade Republike Srbije, uz uvođenje visokih standarda transparentnosti i odgovornosti u radu javnih institucija. Pored toga, doprinosi se ostvarenju globalnih Ciljeva održivog razvoja, a posebno cilja broj 10 – smanjenje nejednakosti, koji predviđa da se do 2030. godine, na svetskom nivou, smanje troškovi transfera migratornih doznaka na manje od 3%.

Prema podacima Narodne banke Srbije, skoro 800.000 ljudi u Srbiji prima novac iz inostranstva. U proseku je svaki primalac tokom 2016. godine primio 3.370 EUR, a to je samo prema podacima o uplatama putem bankarskih i sličnih finansijskih transfera. Ukupna suma transfera u praksi je znatno veća jer se deo novca šalje i na druge, neregistrovane načine. U zavisnosti od zemlje pošiljaoca, troškovi slanja novca u Srbiju mogu biti i veći od 10%. Srbi u dijaspori godišnje pošalju u svoju zemlju porekla oko 2.7 milijardi EUR putem doznaka, uključujući i devizne penzije onih koju su radili u inostranstvu. Ukupno, doznake predstavljaju oko 9% BDP-a, u poređenju, na primer, sa 5.4% BDP-a koliko su u 2016. iznosile direktne strane investicije.

Projekat „Testiranje transfera doznaka srpske dijaspore putem blokčejn tehnologije“ sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Gradom Nišom, irskom kompanijom „AID:Tech“ koja nudi inovativna tehnološka rešenja u humanitarnom i razvojnom sektoru, američkom kompanijom „Stripe“ specijalizovanom za bezbedna online plaćanja, UNDP bankom u Londonu i Komercijalnom bankom u Beogradu.

Pročitajte i ovo...